VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značky Regionální potravina si Eva Brabcová nesmírně váží

Benešov – Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

14.10.2015
SDÍLEJ:

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.Foto: Martina Křečková

 A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

Evo, jak dlouho už svoji štrúdlárnu provozujete?
Prvního prosince to budou už tři roky. Ale ne v tomto obchodě. Tady jsem teprve od 5. března letošního roku. Předtím jsem byla také v Benešově, ale v jiných, menších prostorách.

Co vás přimělo začít podnikat v pečení štrúdlů?
Přišla jsem o práci, a protože jsem dlouho nemohla žádnou sehnat, řekla jsem si, že když mě nechce nikdo zaměstnat, zaměstnám se sama. Nejsem totiž typ člověka, který by si sedl a s rukama v klíně brečel, že ho nikdo nechce.

Proč ale zrovna pečení štrúdlů?
Ráda vařím a peču. A když naše firma končila, ředitel nám řekl, ať děláme to, co nás baví. Když jsem ho slyšela, v duchu jsem si říkala: „No, jo. Ono se to hezky říká," ale pak jsem mu dala za pravdu. Protože člověk musí dělat to, co má rád, aby to dělal dobře. Tak jsem se dala na pečení.

Kolik času uplynulo od toho, kdy jste přišla o práci, do doby, kdy jste začala podnikat?
Rok.

To bylo docela riskantní rozhodnutí. Bez příjmu začít budovat firmu…
To ano. Ale mně nic jiného nezbývalo.

Co na to říkala rodina?
Dcera a partner mě stoprocentně podpořili. Jejich morální podpora pro mne byla nesmírně důležitá.

Neměla jste strach?
Ale to víte, že ano. Mám určité závazky, které musím plnit, takže než jsem otevřela, měla jsem bezesné noci, kdy jsem se budila se svírajícím pocitem na prsou. Neměla jsem práci, tedy žádný příjem, a přesto jsem musela investovat a návratnost vložených financí byla nejistá.
Ze začátku to pochopitelně nešlo, tak jak jsem si představovala, lidé se sem museli naučit chodit, tak jsem stále rozesílala na různá místa svůj životopis, ale nikdo se neozval. Bylo mi tedy jasné, že se musím pečení štrúdlů věnovat naplno. Jiná cesta nebyla.

Kdy se to zlomilo?
Začínala jsem 1. prosince a to bylo skvělé. Ale potom byly Vánoce, to ochablo, pak do dubna nic moc, takže jsem rozjela marketing, a až tak od prázdnin to teprve začalo jít. Do té doby mi to stačilo pouze na pokrytí nákladů. Až po tom půl roce jsem si začala vydělávat na svůj plat.

Co všechno ve svém obchůdku nabízíte?
Přes pětadvacet druhů sladkých a slaných štrúdlů, koláče, mrkvové, z cukety, buchty, muffiny, peču klasické kynuté těsto, ze špaldové mouky, ale mám i celozrnné a bezlepkové výrobky. A kromě listového těsta, které si nechám vyrobit, si všechno dělám sama.

Kdo všechno váš obchůdek může navštívit?
Úplně každý. Alergici, diabetici, malé děti, vždy od pondělí do soboty, a může si něco z nabídky sníst přímo tady, odnést domů, nebo může zavolat a já mu zhruba do hodiny upeču štrúdl, koláč nebo třeba buchty přímo dle jeho přání.

Máte spočítáno, kolik šišek štrúdlu tak měsíčně upečete?
Přes pět set rukávů.

Ještě jste se ale nepochlubila svým úspěchem.
Jsem držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl.

Co vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit zrovna se slaným štrúdlem?
Abych řekla pravdu, já jsem porotě napekla slané i sladké. Ale asi jsem zvolila u sladkých špatnou kombinaci, tuším, že byly makové a pudingové, a to zřejmě nebylo ono.

Jakou váhu pro vás ocenění Regionální potravina má?
Já ji považuji za státní cenu.
Tato cena se uděluje na čtyři roky. Ale zda ji potom musím znovu jakoby obhájit nebo zkusit přijít do soutěže s něčím jiným, vám teď neřeknu.

Čemu dáváte přednost vy. Sladkému nebo slanému štrúdlu?
Jak kdy. Záleží na okolnostech. Ke kávě samozřejmě sladký, ale když mám hlad, sáhnu po štrúdlu se šunkou a zelím.

A co rodina?
Ta jí všechny zbytky, které mi ten den zbudou. Nikdy bych nenabídla zákazníkovi zboží z předešlého dne. Dcera miluje puding a višeň a špenát se šunkou. A přítel slaný ani neochutnal, protože tvrdí, že štrúdl musí být vždy sladký. V těch pak rozdíl nedělá.

Co klientela?
Ta je různá. Někdo přijde náhodně, jiní chodí pravidelně. K obědu si dají lidé spíš slaný štrúdl, ke kávě něco sladkého. Toho prodám tak čtyřikrát víc než slaného. Dokonce mám zákazníka, který je až z Brna, a vždy, když jede okolo, volá a já mu napeču třeba šest šišek sladkého štrúdlu.

V kolik hodin otvíráte?
V devět, ale jak já říkám, když je napečeno, je i otevřeno. Takže když si třeba někdo zaklepe už v půl osmé a já už mám něco vyndaného z trouby, proč mu nevyjít vstříc? To není problém.

Všimla jsem si, že kromě sladkého a slaného pečiva tady prodáváte i zástěry, džemy a tak.
Zástěry si navrhuji i šiji sama, a co se týká toho ostatního, tak se nyní snažím získat další potraviny se značkou Regionální potravina svých spolu oceněných, které bych tady nabízela. Aby to bylo provázané.

Značka Regionální potravina není ale vaše jediné ocenění.
To ne. Ještě jsem získala značku Kraj blanických rytířů, kterou jsem vlastně začínala.

Autor: Martina Křečková

14.10.2015
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 25 000 Kč

Sociální pracovníci v oblasti zdravotnictví (kromě péče o zdravotně postižené) Zdravotně sociální pracovník. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Odborná způsobilost dle zákona č. 96/2004 sb v platném znění. Nabízíme: adekvátní mzdové ohodnocení v závislosti na vzdělání a praxi ve zdravotnictví, 5 dní dovolené nad ZP, 2 dny zdravotního volna (SICK-DAYS), penzijní připojištění po 1 roce práce, podnikové stravování,kulturní a společenské akce, podporu vzdělávání, zvýhodněné jazykové kurzy, stabilní a přátelský kolektiv, podnikové jesle, další podnikové benefity. Pracoviště: Nemocnice rudolfa a stefanie benešov, a.s., nemocnice středočeského kraje, Máchova, č.p. 400, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Petra Zbořilová, +420 317 756 554.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Lékař 35 000 Kč

Ostatní lékaři specialisté Lékař na oddělení rehabilitace. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 60000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Hledáme lékaře na oddělení REHABILITACE. Nabízíme:- Výhodné mzdové podmínky (fixní + nenároková pohyblivá složka mzdy) ,- Příspěvek na penzijní připojištění po 1 roce,- Závodní stravování - Možnost zvýhodněného využití firemních jeslí - 5 dní dovolené navíc,- 2 dny zdravotního volna (Sick Days),- Podpora vzdělávání - Další zaměstnanecké benefity (zvýhodněná cena pedikúry, masáží, kosmetiky apod.). Pracoviště: Nemocnice rudolfa a stefanie benešov, a.s., nemocnice středočeského kraje, Máchova, č.p. 400, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Petra Zbořilová, +420 317 756 554.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 74 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách prodavač/ka do trafiky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 74 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Benešov - nádraží, první kontakt telefonicky, podmínkou bydliště Benešov vzhledem začátku pracovní doby/4,30/ praxe s prodejem v tisku výhodou, základní znalost práce s PC, spolehlivost, důslednost. Pracoviště: Lenka kubíková, Nádražní, č.p. 300, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Lenka Kubíková, +420 602 946 405.

Výroba - Výroba Montážní dělník 20 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní technik balicích strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: montáž skupin a celých balicích strojů, uvádění do provozu u zákazníka, osobní ohodnocení,firemní benefity. Pracoviště: Velteko s.r.o., K Borovičkám, č.p. 1716, 258 01 Vlašim. Informace: David Chvojka, +420 724 081 252.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velký i Malý Blaník obestírá řada tajemství.

Turisté z celého kraje vyrazí na Blaník

Pracovník benešovského servisu Best drive při nazouvání pneumatiky na ráfek.
2

Pneuservisy jsou obložené nedočkavými motoristy

Benešov a Brandýs. Žádná béčka, ale města zaslíbená podnikání

Střední Čechy – Benešov vévodil středočeskému kolu srovnávacího výzkumu Město pro byznys – a neztratil se ani v celostátním měřítku. Ukázalo to středeční vyhlášení výsledků republikového finále, v němž Benešov získal sedmé místo.

Záchranné složky si vyzkoušejí zásah u havárie letadla

Střední Čechy – Vážný malér, který důkladně prověří činnost záchranných složek, se v úterý odehraje na letišti rakovnického aeroklubu. Předem se ví, že se letecký den neobejde bez dopolední nehody v podobě pádu malého sportovního letadla. Neštěstí to přitom bude jak v pátek třináctého: éro se zřítí na další stroj připravený odstartovat s pasažéry k vyhlídkovému letu – a trosky zasáhnou i do davu přihlížejících diváků. Pomoc tak bude potřebovat hned 15 zraněných!

Těžký život rodin. Každá dvanáctá si nemůže dovolit jíst obden maso

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA, ANKETA/ Třetina českých domácností by nezvládla zaplatit neočekávaný výdaj deset tisíc korun. Nejhůře se životem protloukají samoživitelky a samostatně žijící důchodci. Ve srovnání s ostatními státy Evropy ale chudoba Čechy nedrtí.

Raději srazit nevinného než se vzdát a gangsterka v Ústí: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT