VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značky Regionální potravina si Eva Brabcová nesmírně váží

Benešov – Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

14.10.2015
SDÍLEJ:

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.Foto: Martina Křečková

 A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

Evo, jak dlouho už svoji štrúdlárnu provozujete?
Prvního prosince to budou už tři roky. Ale ne v tomto obchodě. Tady jsem teprve od 5. března letošního roku. Předtím jsem byla také v Benešově, ale v jiných, menších prostorách.

Co vás přimělo začít podnikat v pečení štrúdlů?
Přišla jsem o práci, a protože jsem dlouho nemohla žádnou sehnat, řekla jsem si, že když mě nechce nikdo zaměstnat, zaměstnám se sama. Nejsem totiž typ člověka, který by si sedl a s rukama v klíně brečel, že ho nikdo nechce.

Proč ale zrovna pečení štrúdlů?
Ráda vařím a peču. A když naše firma končila, ředitel nám řekl, ať děláme to, co nás baví. Když jsem ho slyšela, v duchu jsem si říkala: „No, jo. Ono se to hezky říká," ale pak jsem mu dala za pravdu. Protože člověk musí dělat to, co má rád, aby to dělal dobře. Tak jsem se dala na pečení.

Kolik času uplynulo od toho, kdy jste přišla o práci, do doby, kdy jste začala podnikat?
Rok.

To bylo docela riskantní rozhodnutí. Bez příjmu začít budovat firmu…
To ano. Ale mně nic jiného nezbývalo.

Co na to říkala rodina?
Dcera a partner mě stoprocentně podpořili. Jejich morální podpora pro mne byla nesmírně důležitá.

Neměla jste strach?
Ale to víte, že ano. Mám určité závazky, které musím plnit, takže než jsem otevřela, měla jsem bezesné noci, kdy jsem se budila se svírajícím pocitem na prsou. Neměla jsem práci, tedy žádný příjem, a přesto jsem musela investovat a návratnost vložených financí byla nejistá.
Ze začátku to pochopitelně nešlo, tak jak jsem si představovala, lidé se sem museli naučit chodit, tak jsem stále rozesílala na různá místa svůj životopis, ale nikdo se neozval. Bylo mi tedy jasné, že se musím pečení štrúdlů věnovat naplno. Jiná cesta nebyla.

Kdy se to zlomilo?
Začínala jsem 1. prosince a to bylo skvělé. Ale potom byly Vánoce, to ochablo, pak do dubna nic moc, takže jsem rozjela marketing, a až tak od prázdnin to teprve začalo jít. Do té doby mi to stačilo pouze na pokrytí nákladů. Až po tom půl roce jsem si začala vydělávat na svůj plat.

Co všechno ve svém obchůdku nabízíte?
Přes pětadvacet druhů sladkých a slaných štrúdlů, koláče, mrkvové, z cukety, buchty, muffiny, peču klasické kynuté těsto, ze špaldové mouky, ale mám i celozrnné a bezlepkové výrobky. A kromě listového těsta, které si nechám vyrobit, si všechno dělám sama.

Kdo všechno váš obchůdek může navštívit?
Úplně každý. Alergici, diabetici, malé děti, vždy od pondělí do soboty, a může si něco z nabídky sníst přímo tady, odnést domů, nebo může zavolat a já mu zhruba do hodiny upeču štrúdl, koláč nebo třeba buchty přímo dle jeho přání.

Máte spočítáno, kolik šišek štrúdlu tak měsíčně upečete?
Přes pět set rukávů.

Ještě jste se ale nepochlubila svým úspěchem.
Jsem držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl.

Co vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit zrovna se slaným štrúdlem?
Abych řekla pravdu, já jsem porotě napekla slané i sladké. Ale asi jsem zvolila u sladkých špatnou kombinaci, tuším, že byly makové a pudingové, a to zřejmě nebylo ono.

Jakou váhu pro vás ocenění Regionální potravina má?
Já ji považuji za státní cenu.
Tato cena se uděluje na čtyři roky. Ale zda ji potom musím znovu jakoby obhájit nebo zkusit přijít do soutěže s něčím jiným, vám teď neřeknu.

Čemu dáváte přednost vy. Sladkému nebo slanému štrúdlu?
Jak kdy. Záleží na okolnostech. Ke kávě samozřejmě sladký, ale když mám hlad, sáhnu po štrúdlu se šunkou a zelím.

A co rodina?
Ta jí všechny zbytky, které mi ten den zbudou. Nikdy bych nenabídla zákazníkovi zboží z předešlého dne. Dcera miluje puding a višeň a špenát se šunkou. A přítel slaný ani neochutnal, protože tvrdí, že štrúdl musí být vždy sladký. V těch pak rozdíl nedělá.

Co klientela?
Ta je různá. Někdo přijde náhodně, jiní chodí pravidelně. K obědu si dají lidé spíš slaný štrúdl, ke kávě něco sladkého. Toho prodám tak čtyřikrát víc než slaného. Dokonce mám zákazníka, který je až z Brna, a vždy, když jede okolo, volá a já mu napeču třeba šest šišek sladkého štrúdlu.

V kolik hodin otvíráte?
V devět, ale jak já říkám, když je napečeno, je i otevřeno. Takže když si třeba někdo zaklepe už v půl osmé a já už mám něco vyndaného z trouby, proč mu nevyjít vstříc? To není problém.

Všimla jsem si, že kromě sladkého a slaného pečiva tady prodáváte i zástěry, džemy a tak.
Zástěry si navrhuji i šiji sama, a co se týká toho ostatního, tak se nyní snažím získat další potraviny se značkou Regionální potravina svých spolu oceněných, které bych tady nabízela. Aby to bylo provázané.

Značka Regionální potravina není ale vaše jediné ocenění.
To ne. Ještě jsem získala značku Kraj blanických rytířů, kterou jsem vlastně začínala.

Autor: Martina Křečková

14.10.2015
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč Zahradníci travnatých ploch, greenkeepeři Zahradníci travnatých ploch. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Tvoršovice, Údržba golfového hřiště. Celotýdenní provoz, Vlastní doprava do zaměstnaní je nezbytná. První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Golf konopiště a.s., 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Milan Sojka/ MUDr. Stanislav Beran, . Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč Číšníci a servírky Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Corona Benešov. Pracoviště: David štěpánek tyršova, Tyršova, č.p. 214, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: David Štěpánek, +420 605 146 450. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 15 000 Kč Uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště Corona Benešov. Pracoviště: David štěpánek tyršova, Tyršova, č.p. 214, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: David Štěpánek, +420 605 146 450. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci administrativní pracovnice/pracovník. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Poříčí nad Sázavou, ŘP sk. B podmínkou, aktivní řidič, znalost práce na PC - Word, Excel. První kontakt e-mailem. Žívotopisy zasílejte na email: zelenkova@euroasist.cz. Pracoviště: Euroasist s.r.o.- poříčí nad sázavou, Na Cihelně, č.p. 10, 257 21 Poříčí nad Sázavou. Informace: Ivana Zelenková, +420 776 028 525.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Máváním na auta na sebe opilec přitáhl pozornost

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Stavba končí, demontáž jeřábu omezí průjezd ulicemi

Hasiči z Božkovic vylovili ze své nádrže stovku kaprů

Božkovice /FOTOGALERIE/ - Kolem stovky kaprů skončilo v kádích na hrázi rybníka v Božkovicích, místní části města Bystřice při výlovu, který i pro obyvatele osady zorganizovali dobrovolní hasiči. „Máme dva rybníky tohle je jeden z nich. Lovíme ho po odbahnění už podruhé,“ vysvětlil Ladislav Beran, jeden z hasičů, správce rybníka.

Lidí bez práce je opět méně

Střední Čechy - Sešup, který v posledních měsících nabírá vývoj nezaměstnanosti ve středních Čechách, nadále mírně pokračuje, a to navzdory stanoviskům ekonomických expertů, kteří prostor pro další pokles nevidí. Úbytek nezaměstnaných sice není velký, ale mírné snižování nezaměstnanosti se zatím nezastavilo.

Hledali podfuk, našli pořádek

Střední Čechy - Vše je v pořádku. Tak se jeví výsledky kontroly oprav silnic, kterou středočeské hejtmanství objednalo v reakci na kritiku z řad opozičních zastupitelů.

OBRAZEM: Golfisté si v Pyšelích užili finálové turnaje

Pyšely - Hned dva finálové turnaje hostil v neděli 14. října Loreta golf club Pyšely. Jako první odstartovalo finále 5. ročníku juniorské ČauČau tour, který pořádají trenéři Kuba Važanský a Bára Vejlupková z Puzzle Golf Academy Loreta. Soutěž je rozdělená do více kategorií - pro malé, velké, začátečníky a již zkušenější hráče.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT