VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značky Regionální potravina si Eva Brabcová nesmírně váží

Benešov – Výrobek označený značkou Regionální potravina dokazuje nejvyšší jakost potravin, zaručuje regionální původ a vyznačuje se výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

14.10.2015
SDÍLEJ:

Štrúdly, které získaly ocenění Regionální potravina peče Eva Brabcová už tři roky.Foto: Martina Křečková

 A právě jeden takový výrobek mohou lidé ochutnat v benešovské štrúdlově Evy Brabcové, která je na čtyři roky držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl se špenátem a šunkou.

Evo, jak dlouho už svoji štrúdlárnu provozujete?
Prvního prosince to budou už tři roky. Ale ne v tomto obchodě. Tady jsem teprve od 5. března letošního roku. Předtím jsem byla také v Benešově, ale v jiných, menších prostorách.

Co vás přimělo začít podnikat v pečení štrúdlů?
Přišla jsem o práci, a protože jsem dlouho nemohla žádnou sehnat, řekla jsem si, že když mě nechce nikdo zaměstnat, zaměstnám se sama. Nejsem totiž typ člověka, který by si sedl a s rukama v klíně brečel, že ho nikdo nechce.

Proč ale zrovna pečení štrúdlů?
Ráda vařím a peču. A když naše firma končila, ředitel nám řekl, ať děláme to, co nás baví. Když jsem ho slyšela, v duchu jsem si říkala: „No, jo. Ono se to hezky říká," ale pak jsem mu dala za pravdu. Protože člověk musí dělat to, co má rád, aby to dělal dobře. Tak jsem se dala na pečení.

Kolik času uplynulo od toho, kdy jste přišla o práci, do doby, kdy jste začala podnikat?
Rok.

To bylo docela riskantní rozhodnutí. Bez příjmu začít budovat firmu…
To ano. Ale mně nic jiného nezbývalo.

Co na to říkala rodina?
Dcera a partner mě stoprocentně podpořili. Jejich morální podpora pro mne byla nesmírně důležitá.

Neměla jste strach?
Ale to víte, že ano. Mám určité závazky, které musím plnit, takže než jsem otevřela, měla jsem bezesné noci, kdy jsem se budila se svírajícím pocitem na prsou. Neměla jsem práci, tedy žádný příjem, a přesto jsem musela investovat a návratnost vložených financí byla nejistá.
Ze začátku to pochopitelně nešlo, tak jak jsem si představovala, lidé se sem museli naučit chodit, tak jsem stále rozesílala na různá místa svůj životopis, ale nikdo se neozval. Bylo mi tedy jasné, že se musím pečení štrúdlů věnovat naplno. Jiná cesta nebyla.

Kdy se to zlomilo?
Začínala jsem 1. prosince a to bylo skvělé. Ale potom byly Vánoce, to ochablo, pak do dubna nic moc, takže jsem rozjela marketing, a až tak od prázdnin to teprve začalo jít. Do té doby mi to stačilo pouze na pokrytí nákladů. Až po tom půl roce jsem si začala vydělávat na svůj plat.

Co všechno ve svém obchůdku nabízíte?
Přes pětadvacet druhů sladkých a slaných štrúdlů, koláče, mrkvové, z cukety, buchty, muffiny, peču klasické kynuté těsto, ze špaldové mouky, ale mám i celozrnné a bezlepkové výrobky. A kromě listového těsta, které si nechám vyrobit, si všechno dělám sama.

Kdo všechno váš obchůdek může navštívit?
Úplně každý. Alergici, diabetici, malé děti, vždy od pondělí do soboty, a může si něco z nabídky sníst přímo tady, odnést domů, nebo může zavolat a já mu zhruba do hodiny upeču štrúdl, koláč nebo třeba buchty přímo dle jeho přání.

Máte spočítáno, kolik šišek štrúdlu tak měsíčně upečete?
Přes pět set rukávů.

Ještě jste se ale nepochlubila svým úspěchem.
Jsem držitelkou značky Regionální potravina za slaný štrúdl.

Co vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit zrovna se slaným štrúdlem?
Abych řekla pravdu, já jsem porotě napekla slané i sladké. Ale asi jsem zvolila u sladkých špatnou kombinaci, tuším, že byly makové a pudingové, a to zřejmě nebylo ono.

Jakou váhu pro vás ocenění Regionální potravina má?
Já ji považuji za státní cenu.
Tato cena se uděluje na čtyři roky. Ale zda ji potom musím znovu jakoby obhájit nebo zkusit přijít do soutěže s něčím jiným, vám teď neřeknu.

Čemu dáváte přednost vy. Sladkému nebo slanému štrúdlu?
Jak kdy. Záleží na okolnostech. Ke kávě samozřejmě sladký, ale když mám hlad, sáhnu po štrúdlu se šunkou a zelím.

A co rodina?
Ta jí všechny zbytky, které mi ten den zbudou. Nikdy bych nenabídla zákazníkovi zboží z předešlého dne. Dcera miluje puding a višeň a špenát se šunkou. A přítel slaný ani neochutnal, protože tvrdí, že štrúdl musí být vždy sladký. V těch pak rozdíl nedělá.

Co klientela?
Ta je různá. Někdo přijde náhodně, jiní chodí pravidelně. K obědu si dají lidé spíš slaný štrúdl, ke kávě něco sladkého. Toho prodám tak čtyřikrát víc než slaného. Dokonce mám zákazníka, který je až z Brna, a vždy, když jede okolo, volá a já mu napeču třeba šest šišek sladkého štrúdlu.

V kolik hodin otvíráte?
V devět, ale jak já říkám, když je napečeno, je i otevřeno. Takže když si třeba někdo zaklepe už v půl osmé a já už mám něco vyndaného z trouby, proč mu nevyjít vstříc? To není problém.

Všimla jsem si, že kromě sladkého a slaného pečiva tady prodáváte i zástěry, džemy a tak.
Zástěry si navrhuji i šiji sama, a co se týká toho ostatního, tak se nyní snažím získat další potraviny se značkou Regionální potravina svých spolu oceněných, které bych tady nabízela. Aby to bylo provázané.

Značka Regionální potravina není ale vaše jediné ocenění.
To ne. Ještě jsem získala značku Kraj blanických rytířů, kterou jsem vlastně začínala.

Autor: Martina Křečková

14.10.2015
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 18 000 Kč

Ostatní pomocní pracovníci závozník - pro oblast Kostelec nad Černými lesy a Český Brod. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: fyzická zdatnost, příspěvky na stravování, rozvozové linky oblast Kostelec nad Černými lesy a Český Brod, bydliště u Tuchorazi, aby mohl řidič závozníka vyzvedávat. Nevyjíždí z Vlašimi!!!. Pracoviště: V l a m a , spol. s r.o. - pracoviště vlašim, Vlasákova, č.p. 345, 258 01 Vlašim. Informace: Podhadský Karel, +420 317 842 347,604 238 292.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov pomocné stavební práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Pracoviště: práce po celé ČR, Fyzická zdatnost, možná práce ve výškách, nutná praxe v oboru, práce po celé ČR, pracovní doba od 5 hodin.. Pracoviště: Bds benešov s.r.o., 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Petr Škvára, +420 734 159 168.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 22 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Operátor skladu - skladník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Trhový Štěpánov, Náplň práce:-naskladnění a vyskladnění zboží-příjem a kontrola zboží, kompletace objednávek-práce s manipulační technikou.Požadavky : dobrý zdravotní stav, způsobilost pro práci s potravinami, znalost práce s manipulační technikou výhodou. Výhody: nákup kuřecího masa za zvýhodněné ceny, zaměstnanecké poukázky na nákup v prodejnách RABBIT, zvýhodněné firemní půjčky. Volat 8-17 hod.. Pracoviště: Rabbit trhový štěpánov a.s. nádražní, Nádražní, č.p. 401, 257 63 Trhový Štěpánov. Informace: Opatrná, +420 318 922 123.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 12 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři Pomocný kuchař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Benešov, Znalost orientální kuchyně a přípravy syrských jídel. Jedno jídlo zdarma. Znalost arabského nebo tureckého jazyka výhodou. První kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Salah abdi tyršova, Tyršova, č.p. 217, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Salah Abdi, +420 775 333 294.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výbuchy smíchu provázely představení Dona Quijota.
33

Výbuchy smíchu provázely představení Dona Quijota

Úplné zatmění měsíce ve Vsetíně.
11

Dlouhé zatmění Měsíce uvidí lidé jednou za život

AKTUALIZOVÁNO

Na Kokořínsku hořely lesy, hasiči vyhlásili i nejvyšší stupeň poplachu

Střední Čechy – Nejvyšší stupeň požárního poplachu, který se vzhledem ke své výjimečnosti ani neoznačuje jako „čtvrtý“, ale jako „zvláštní“, vyhlásili v neděli středočeští hasiči v souvislosti s velkým a rychle se šířícím požárem lesa v lokalitě Nosálov na Kokořínsku.

OBRAZEM: Olympic rozezpíval celé skalické náměstí

Stříbrná Skalice - Jak už bývá zvykem, tak se při každém turné skupiny Olympic odehraje jeden koncert ve Stříbrné Skalici. Stejně tomu tak bylo i v pátek, kdy se Olympic tour 2018 zastavilo na místním náměstíčku. Jedná se o tradiční zastávku, neboť frontman kapely Petr Janda vlastní v nedalekém Hradci nahrávací studio Propast.

Benešovský kouč Veselý: Věřím, že budeme opět silní

Benešov - V minulé sezoně dosáhli na historicky nejlepší umístění, když obsadili páté místo v ČFL. Letos tak budou mít fotbalisté Benešova určitě na co navazovat. Ví to i trenér Roman Veselý, který nám sdělil své pocity z dosavadního průběhu přípravy.

Stříbro je satisfakce, říká Tománek

Magog (Kanada) /FOTOGALERIE/ – Paratriatlonista Jan Tománek opět potvrdil, že letošní sezona ho zastihla ve vynikající formě. V závodě světového poháru v kanadském Magogu dosáhl na stříbrnou příčku, čímž vytvořil své dosavadní maximum na paralympijské závodní distanci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT