Přísná hygienická opatření přijala v pátek 7. listopadu Nemocnice Rudolfa a Stefanie. Důvodem je nákaza žloutenkou typu A zjištěná u jednoho z pomocných pracovníků ústavní kuchyně.

„Ti pracovníci, kteří s nákazou přišli do styku, jsou nyní pod zvýšenou kontrolou zdravotníků a hygieniků a mají zákaz vstupu do provozu kuchyně,“ uvedl Petr Ballek, mluvčí nemocnice.

Kvůli tomu v kuchyni nyní nepracuje asi polovina personálu.

„Ostatní pracují dál ve zpřísněném hygienickém režimu a dodržování zásad osobní hygieny je důsledně kontrolováno,“ potvrdil mluvčí Ballek opatření přijatá okamžitě po zjištění nákazy.

Právě to ale přináší problémy s produkcí jídel. Pro pacientynemocniční kuchyněpřipravuje stravu dál, zaměstnanci, kteří dříve do jídelny chodili na obědy, však od pondělí polední jídlo musejí řešit jinak. Další kontrolu provede zdravotní ústav hygienické služby už dnes. Pokus se nákaza u ohrožených zaměstnanců kuchyně neprokáže, budou se podle Ballka postupněna své pracoviště vracet.

Přibylo lidí nakažených žloutenkou

Benešovsko/ Od května přibývá onemocnění virovou žloutenkou typu A. I na Benešovsku.
„Všechny osoby, které onemocněly jsou pod zvýšeným zdravotnickým dohledem,“ ujistil ředitel krajské hygienické stanice Ivo Krýsa.
Podle informace Hany Šmejkalové, vedoucí protiepidemického odboru KHS, jsou nyní na Benešovsku čtyři nemocní. „Tři dospělí a jedno dítě ze základní školy,“ upřesnila.
Nejčerstvějším případem je nákaza zjištěná v pátek 7. listopadu u jednoho z pomocných pracovníků ústavní kuchyně Nemocnice Rudolfa a Stefanie. „Ti, kteří s nákazou nepřišli do styku pracují dál ve zpřísněném hygienickém režimu a dodržování zásad osobní hygieny je kontrolováno,“ potvrdil Petr Ballek, mluvčí nemocnice.
Dalším případem je nakažení žáka netvořické školy. Do přímého kontaktu s ním přišlo dvanáct dětí z týnecké ZŠ. Všechny hygienici oočkovali.
V letošním roce je nahlášeno 143 nemocných v celém Středočeském kraji. Loni to bylo pouze dvanáct lidí.

JANA HRÁDKOVÁ