Přes to, že pravá turistická sezona ještě nezačala, na hrad nad řekou Sázavou už zamířily spousty obdivovatelů historie. Výjimečný zážitek jim umožnila první předjarní prohlídka.

„I v letošním roce jsme ještě před začátkem sezony připravili pravidelné víkendové prohlídky hradu. Konají se každý březnový víkend až do pětadvacátého a to v sobotu i neděli od půl dvanácté a půl druhé,“ připomněla kastelánka hradu Zuzana Míková s tím, že místo v předsezonních prohlídkách je potřeba si vždy předem zamluvit.

To už nebude třeba při akci s názvem Velikonoce na hradě. Konají se tam od Velkého pátku 30. března do Velikonočního pondělí 2. dubna. Na Českém Šternberku hostům připomenou velikonoční tradice a duchovní poselství nejdůležitějších křesťanských svátků. Hrad bude přístupný podle běžné otevírací doby od 9 do 17 hodin. 

Hrad Český Šternberk založil kolem roku 1241 Zdeslav z Divišova. Jeho velkorysá přestavba ve stylu raného baroka se uskutečnila ve druhé polovině 17. století. Od této doby má hrad zámecké interiéry. Při exkurzi se návštěvníci podívají do celkem patnácti místností bohatě zařízených mobiliářem. Návštěvníky průvodci seznámí také s unikátní šternberskou kolekcí mědirytin z období třicetileté války, která je jednou z největších monotematických sbírek grafických listů v Evropě.

Novinky na železnici v nové turistické sezoně představili na pražském hlavním nádraží zástupci Českých drah, Středočeského kraje a Prahy. Jedním z hitů letošního roku se má stát větší využívání pamětnických dieselů zvaných bardotka.
Za půvaby středních Čech budou výletníky vozit bardotky
Ilustrační foto.
Karanténa skončila, do nemocnice už mohou návštěvy