Jste ještě členem Svazu přátel okupantů?

Když do země vtrhli sověti, už delší dobu v Benešově působil Klub angažovaných nestraníků (KAN). V jeho vedení byl asi nejaktivnější Petr Jurosz, nyní velmi známý a vyhledávaný vyplétač tenisových raket, tehdy pracovník Agrodatu. V KAN pracoval také Ing. Miroslav Senft a články i komentáře do místního tisku dodávali i další občané – například Dr. Erich Renner, Karel Košťál nebo redaktor krajského listu Svoboda Eman Pechan.
Parta, kterou kolem sebe Jurosz soustředil, byla dost dobrá, jejich setkávání v Šímově síni muzea byla hodně populární a vyhledávaná veřejností. Reformě věřila i Vlasta Chromá. „Ale jen do doby, než mi došlo, že Dubčekův pokus nemá naději, protože ho dělají stejní komunisté, kteří společnost dostali tam, kde byla,“ připomněla Vlasta Chromá.
Na setkání KAN chodila i tehdejší učitelka paní Mikyšková. Ta si už nějaký den po příjezdu Rusů stoupnula do vchodu Státní spořitelny na Masarykově, tehdy Vítězném náměstí, mezi dva koše. Nad nimi si lidé mohli přečíst nápis: „Jste ještě členem Svazu přátel okupantů?“ Do jednoho koše sbírala od procházejících legitimace KSČ do druhého průkazky Svazu československo-sovětského přátelství. Koše byly téměř plné.
V září, mohlo to ale být až v roce 1969, měli učitelé z Benešova schůzi v kulturním domě (dnešní sekond hand v Tyršově ulici vedle DDM). Tam se kantoři dozvídali, při jedné z hlavních normalizačních řečí vedených tehdejším okresním inspektorem Štěpánkem, jak mají dětem vysvětlovat vstup vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Samozřejmě to oficiálně byla internacionální pomoc, nikoli okupace. Kdo to dětem nedokáže vysvětlit takto, mohl ze sálu odejít. „Na vlastní oči jsem to neviděla, ale ze schůze údajně odešla paní Mikyšková,“ říká Chromá. A odměna pro pedagožku? Skončila jako učitelka a dál se živila jako servírka v restauraci U zeleného stromu.

(s přispěním Vlasty Chromé)