A pak to přijde. Chvat se nakumuluje tak, že naše vnitřní zdravotní policie řekne dost.

„Řízením osudu a vlastní nedbalostí jsem se dostal nyní, v předvánočním čase, do nemocnice na JIP a po tom, co jsem prožil, chtěl bych poprosit všechny, kdo si myslí, že vědí, jak užívat darů života, aby se zamysleli sami nad sebou a nad svým životním stylem," uvedl někdejší senátor Karel Šebek.

Právě jemu ona pomyslná zdravotní policie vystavila stopku. Bez varování.

„Samotný pobyt pacienta v nemocnici, kdy je najednou v zájmu udržení životních funkcí omezen na své vůli, je monitorován, napojen na infúze a podobně, není nic příjemného," připomněl Šebek.

A také on už nepotřeboval někam pospíchat. Z vlastní zkušenosti nyní už ví, že jsou daleko důležitější věci, než je dodržení termínů uzávěrek.
A ví to také známý herec Pavel Nový. Tomu stopku vystavila záhadná choroba, západonilská horečka.

„Tady je plný barák těch, co také někam pospíchali," poznamenal při pobytu v Rehabilitačním ústavu Kladruby. „Teď už nikam nepospíchají," poznamenal s hořce.

V této době, před Vánocemi, byť se to může zdát paradoxní, bychom měli umět vypnout. Alespoň na chvíli. Příležitostí k tomu je poměrně dost – trhy, koncerty či divadelní představení.

Další mohou být například adventní Benešovské roráty. Jak nabíjejí duši, se může každý přesvědčit sám. A rozhodně nemusí být věřící.

Benešovské roráty se, letos potřetí, konají v neděli 14. Prosince v benešovském kostele sv. Mikuláše od osmi hodin ráno. Kromě toho ale ten samý den od 15 hodin také v kapli sv. Huberta na Konopišti. Vzhledem k omezenému prostoru bylo ale třeba si předem místo rezervovat.