Čtyři mladíci za svůj adrenalinový zážitek, kdy se posilněni alkoholem v neděli po dvaadvacáté hodině pokusili sjet jez v Sázavě, zaplatili krutě.

Jeden z nich je po převržení člunu dosud nezvěstný, tři byli převezeni do nemocnice. Přestože zákon hovoří jasně a cyklistům i vodákům alkohol za řidítky i s pádlem v ruce neúprosně zakazuje, porušuje jej možná každý druhý.

„Zákon je v tomto ohledu nekompromisní. Policisté mohou vodáky kontrolovat a pokud zjistí přítomnost alkoholu v dechu, řešíme případ my,“ potvrdil Hynek Beneš, ředitel pražské pobočky Státní plavební správy.

Čin je pak hodnocen jako přestupek a hrozí za něj pokuta až 100 tisíc korun!

„V poslední době jsem ale nic takového v mém obvodu neřešil,“ přiznal Beneš.

Podobná pravidla platí i pro cyklisty.

„Jízda na kole pod vlivem alkoholu je přestupek, pokuta může ve správním řízení činit až padesáti tisíc korun,“ potvrdila Zuzana Stránská, mluvčí benešovské policie.

Kolaře ovšem policisté běžně nekontrolují. Na přítomnost alkoholu v krvi testují policisté cyklisty jen v případě, že způsobí nehodu. To se nestává často a většinou se zraní sami.

„Pokud se jedná o cyklistu s řidičským průkazem, body ani řidičské oprávnění mu odebrat nemůžeme,“ dodala Stránská.

Na pozoru by se měli mít i provozovatelé motorových člunů, plachetnic i pramic. Poříční policie je na přítomnost návykové látky testuje běžně. „Kontroly děláme pravidelně, lidé zákon ignorují a alkohol na plavidlech popíjejí často,“ potvrdil Milan Froněk, vedoucí Poříčního oddělení Policie ČR Slapy.

HANA DITTRICHOVÁ