Z Kochánova přijely na samosběr například Marcela s Adélkou. Z nedalekých Maršovic pak dorazili Zdeňka se Zbyňkem. „Mají tu pěkné a chutné jahody,“ řekl Zbyněk, aniž by přerušil sběr.

Jahod je zatím na polích dost a podle Martina Perníčka úrodě pomohlo i nedávné deštivé počasí. Po červených plodech brzy na řadu se sklízením přijde také druhá plodina, kterou na polích v Zaječí Perníčkovi pěstují – česnek.

„Předpokládám, že česnek začnu vyorávat první týden v červenci,“ uvedl majitel firmy s tím, že pro sklizeň je ideální, když nejméně týden před vyoráváním neprší. „Česnek potřebuje trochu zaschnout. Když do sklízení prší, špatně se vyorává a hodně se to maže,“ tvrdí Martin Perníček.

Po vyorání je potřeba celé rostliny svázat podle velikosti palic po deseti až patnácti kusech a pověsit na suché a dobře větrané místo. „Česnek je potřeba dosušit na místě, kde je průvan, nejlépe ve stodole pod střechou,“ dodal pěstitel s tím, že tento proces trvá tři týdny až měsíc. Teprve pak je připravený k prodeji.