„Už když jsem měla malou dceru, jezdila jsem s ní v kočárku za Netvořice. V jedné ruce držadla kočárek, v druhé gumové rukavice a igelitový pytlík," vzpomíná.

Dcera sice už odrostla, ale zvyky Šárka Zemanová nezměnila. Malá kolečka na kočárku vyměnila za trochu větší na bicyklu a jakmile uvidí nějaký nepořádek, zastaví 
a přemístí ho do pytlíku.

„Mám v tom systém," tvrdí žena. „Jezdím téměř stále stejnou trasu a když tam vidím nepořádek, vezmu PET lahve 
a podruhé zase něco jiného," vysvětlila.

Odpad odváží tam, kam patří

Odpad pak doveze až k barevným kontejnerům, kde ho uloží podle toho, kam patří.

Zájem na tom, aby naše okolí nebylo plné odpadků přivedla Šárku Zemanovou k nápadu vyzvat k uklízení také další lidi, kteří soužití člověka s přírodou vidí stejně, jako ona.

„Když nás bude hodně, bude nás vidět a bude to mít i větší dopad na samotný úklid," vysvětlila Šárka směr svého uvažování při vymýšlení bohulibé akce.

Hned také našla jméno akce. Kvůli tomu, že chce, aby lidé uklízeli „odtud tam" a další pak od „tamtud ještě dál" a tak stále dokola, pojmenovala akci Úklidovou štafetou.

Není jisté, zda se štafeta skutečně ujme tak, že budou i její další ročníky, ale premiérově odstartuje už v sobotu 27. září.


„Nejen v Netvořicích. Vlastně odstartuje všude, kde budou lidé chtít něco udělat pro své okolí," připomněla Šárka Zemanová.
Dobrovolnická akce nemá žádná další pravidla.


„Nechceme z toho dělat nějakou velkou byrokratickou akci. Není proto nutné se přihlašovat, evidovat. Jde jen o to, abychom v sobotu dobrovolně a z radosti něco pro přírodu i sebe udělali. Jediné, co bychom chtěli vědět je, kolik odpadku se kde vysbíralo a z jakého počtu kilometrů," požádala Šárka.

Kolik odpadu posbírají najdete na webu

Výsledky se pak objeví na webu organizátorky Úklidové Štafety, v médiích i na státních úřadech, které péči o životní prostředí mají v popisu své práce.

I když Šárka Zemanová uklízí příkopy už mnoho let, posun v příklonu k lépe udržovanému životnímu prostředí kolem silnic nevidí.
„Je to stále stejné," potvrdila.


Dřív se Šárka kvůli hlouposti druhých častokrát naštvala a ulevovala si i tím, že nepořádníky počastovala příhodnými zvířecími tituly, ale nyní už od této praxe poškozující vlastní auru ustoupila.


„Co se budu zakyseklovat kvůli druhým. Prostě to seberu a je to," vysvětlila svou obranu žena nesoucí jméno slavné bojovnice. „Stále mi ale vadí, když někdo vyhodí plnou igelitovou tašku s odpadky do příkopu," přiznala s tím, že stejně jí vadí, když pak při sekání jedou cestáři a tašku rozsekají na tisíc kousků.


„Viděla jsem na vlastní oči i to, jak traktorista najel sekačkou na třílitrovou sklenici. To by mě vzal čert," řekla.

Pomůže i radnice

Městys Netvořice má dohromady osm výjezdů mimo zastavěnou oblast. Štafeta podle Šárky Zemanové vyrazí na všechny strany.


„Sraz však máme na náměstí před radnicí a rozdělí si práci," doplnila Šárka.


Vzhledem k dobrovolnosti by si s sebou na akci lidé měli přinést vlastní ochranné pomůcky, jako jsou třeba gumové rukavice. Městys Netvořice ale podle Šárky Zemanové některé dobrovolníky jimi také vybaví a koupí i igelitové pytle. Pro vlastní bezpečnost by se lidé měli obléci do reflexních vest, které mají určitě v automobilu.

Jaký bude o Úklidovou štafetu zájem, ukáže až zítřek. Šárka Zemanová totiž nechce, aby Česko vypadalo jako slumy v některých přelidněných aglomeracích, kde se lidé brodí po kolena odpadky.

„Právě proto jsem se mentálně přenesla přes to, že vlastně dělám práci za někoho, kdo za ni je placený," dodala odhodlaná žena.
„Nemám politickou ani jinou moc takové lidi k tomu přimět a raději, než psát stížnosti půjdu a tu práci za ně udělám," zakončila krátké povídání v redakci Deníku Šárka Zemanová.