„I průzkumy ukazovaly, že ve finále bude pan Zeman s panem Drahošem. Příjemně mě překvapilo třetí místo pana Fischera. To je dobrý výsledek, vzhledem k pozdější kandidatuře a skutečnosti, že ho většina voličů poznávala až během volební kampaně. Doufám, že v naší politice neřekl ještě poslední slovo,“ řekl vlašimský starosta Luděk Jeništa s tím, že velmi pozorně sledoval kandidáty, jejich názory, postoje, jejich pracovní historii, zkušenosti, jazykovou vybavenost.

Z kandidátu vycházel podle jeho názoru nejlépe právě Pavel Fischer, ale i z těchto dvou finalistů lze podle Luďka Jeništy vybrat dobrého prezidenta.

Prezidentské volby v benešovské nemocnici.
Rekordní účast u voleb zaznamenali v nemocnici. Volili pacienti i doktoři

O druhém kole voleb promluvil i benešovský starosta Petr Hostek, který výsledky voleb z prvního kola hodnotí jako předem jednoznačné. „Můj typ ohledně druhého kola voleb je celkem jasný, vyhraje současný prezident Miloš Zeman, jelikož se mu podaří zmobilizovat venkov a menší města,“ podotkl.

Naopak starosta Votic věří v druhého vítězného kandidáta, Jiřího Drahoše. „Hlavní je nyní druhé kolo, kde se rozhodne. A myslím si, že výsledky budou velice vyrovnané. Nepředpokládám, že by ani jeden kandidátů zvítězil výrazně. Věřím, že vyhraje pan profesor Drahoš,“ předeslal Jiří Slavík.

Zda bude účast u druhého kola prezidentských voleb větší než v případě prvních, se ještě ukáže. Starosta Ratměřic Viktor Liška ale věří, že voličů přijde o něco více. „Předpokládal jsem větší volební účast při prvním kole, v druhém kole si myslím, že zájem stoupne, ale ne o tolik. Což nahrává tomu kandidátovi, který jde proti současnému prezidentovi, podle mého názoru,“ svěřil se Viktor Liška. Ratměřický starosta by si právě osobně přál, aby došlo ke změně na prezidentském postu.

Přes padesát procent voličů dorazilo do Sázavy i Českého Šternberku
Kromě Zemana vyhráli na Benešovsku také Drahoš, Fischer a Hilšer