„Ministerstvo obrany nepočítá s jiným využitím objektů Vojenského technického muzea v Lešanech," ujistila však na dotaz Benešovského deníku Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení MO.

Tahle odpověď koresponduje i s odpovědí Hany Malé 
z oddělení komunikace MV ČR, pod nějž imigrační politika a otázky s ní spojené spadají.

„V azylových zařízeních je pro osoby s mezinárodně – právní ochranou v současné době kapacita dostačující," odpověděla Deníku.

Jenže hned v následující větě upozornila na to, že všechno může být také jinak.

„Ministerstvo vnitra je připraveno v případě potřeby jejich vznik inicializovat," uvedla Hana Malá z MV.

Někdejší místostarosta Lešan, zástupce ředitele Historického ústavu AV ČR Jan Němeček však fámám o takovém využití prostoru lešanského muzea, nevěří.

„Nedovedu si představit, jak by to šlo technicky udělat," přiznal s tím, že by se musel celý prostor rozdělit nejen pozemkově, ale zejména, a to velice složitě a nákladně, také technicky. To platí, i když v lešanském muzeu lze i v současnosti najít objekty, které pro muzejní nebo administrativní potřeby muzea resort nevyužívá. 

Co se stane zítra, neví nikdo. Podle prognóz odborníků by ale loňská záplava utečenců z Asie i Afriky směřujících do centra a na západ Evropy, nemusela být nic proti tomu, co nás může potkat v dalších letech. Zastavit už nastartovaný proces se Evropě nedaří. A kdo ví, co z lešanského muzea bude za pár let?

Už v minulosti mělo různé využití. Během druhé světové války prostor využívali Němci. Přesněji, jednotky SS v rámci svého vojenského cvičiště Benešov. Není ale doloženo, že právě tam byl také kárný tábor pro esesmany, jako v nedaleké Prosečnici.

Po válce v Lešanech Rusové internovali německé zajatce a československé správě prostor s vybavením, podle informací historiky Jana Němečka z AV ČR, předali až v létě 1945.

Poté objekty využívala nová republika jako přechodný domov pro další Němce, tentokrát těch určených k odsunu.

V Lešanech později pobývali i Řekové prchající před občanskou válkou. Krátkou dobu zařízení sloužilo i jako tábor nucených prací. Teprve později objekt převzala armáda, vybudovala klasický vojenský útvar a po odchodu vojáků po listopadu 1989 pak VTM.