Benešov a také další obce, jejichž odpadové hospodářství spravují Technické služby Benešov, například Bystřice, musí spoléhat na jiná úložiště. Ta jsou na Benešovsku ve Voticích a Trhovém Štěpánově.

Už jen samotné převážení odpadků na vzdálenější skládku, zvedne cenu za jejich likvidaci. Například samotní Benešáci proto už nyní musí počítat s tím, že si od roku 2022 připlatí k současným 720 korunám na hlavu a rok, dalších 120. A téměř jistě i s tím, že to nebude cenová úprava poslední.

„O využití naší skládkys námi z Benešova dosud nikdo nemluvil, nikdo nás o to ani nežádal,“ řekl v pondělí 18. října Roman Farion, jednatel firmy Ekoso založené svazkem obcí Ekoso, kterých je nyní 47. Svazek je současně jediným společníkem firmy. „O tom, jestli se odpad z Benešovska bude vozit k nám případně v jakém množství, by muselo rozhodnout představenstvo nebo valná hromada,“ vysvětlil jednatel.

Svoz komunálního odpadu. Ilustrační foto.
Bystřice se 'trhla', komunální odpad si začne na skládku ve Voticích svážet sama

Bez ohledu na jeho prohlášení ujistil ředitel Technických služeb Benešov Bohumil Rataj, že se schůzka o případném transportu odpadků z Benešova chystá. „V Trhovém Štěpánově máme schůzku příští týden v pondělí 25. října,“ potvrdil.

Odpadky z Benešova se tak nyní vozí pouze na skládku u Votic. Tu provozuje firma Compag Votice založená a z poloviny vlastněná rakouskou společností Compag a městem Votice. Jednatel společnosti Martin Slavík sdělil, že o tom, jak bude navážka odpadků z Benešovska do Votic probíhat, bude společnost se zástupci Benešova jednat také příští týden.

O tom, že se odpadky budou dál vozit do Votic a to bez ohledu na výsledky případných jednání v Trhovém Štěpánově, i když zatím není dojednáno kolik, nepochybuje benešovský starosta Jaroslav Hlavnička. „Skládku máme zavřenou, naše možnosti jsou omezené,“ přiznal.

Z opravy mostu na silnici I/3 v Máchově ulici v Benešově.
Mosty na 'trojce' v Benešově: jeden po opravě zboří, druhý ještě zrekonstruují

Novou příležitostí pro Benešov a okolí bude až třídící linka. Jenže zatím není jasné, kde bude postavena a kdy vůbec začne fungovat. První místo, které vedení města a jeho obchodní společnost vytypovaly, je v místní části Mariánovice, vedle komunikace vedoucí do benešovského Černého lesa. Jenže Mariánovice jsou současně rozvíjející se oblast s novými rodinnými domy. A žití na dohled od třídičky odpadků, se tamním obyvatelům vůbec nezamlouvá a proti záměru protestují.

„V současnosti hledáme lokalitu, kde bychom třídící linku postavili, ale Mariánovice jsou pořád jedním z možných míst,“ uvedl benešovský starosta.