Padesátitunový objekt lehkého opevnění z roku 1936 se z mosteckého Hnědouhelného dolu Šverma stěhoval do Vojenského technického muzea v Lešanech. Vojákům z VHÚ se tak podařilo zachránit před zničením ojedinělou historickou památku.

„Nakládání betonového bunkru pomocí dvou speciálních jeřábů proběhlo až nečekaně hladce a předválečné opevnění o rozměrech přibližně obývacího pokoje cestovalo na kamionu v běžném silničním provozu,“ informoval Robert Speychal z Vojenského historického ústavu Praha a doplnil, že se tak těžký bunkr dosud nikdy před tím nestěhoval.

Samotná vykládka v Lešanech byla o něco složitější, než jeho naložení, protože železobetonový kolos musel být usazen do předem vyhloubeného lůžka poblíž hlavního vchodu muzea.

Tato odolná pevnůstka byla jednou z asi osmi set objektů československého opevnění.

„Počet členů posádky závisel na počtu hlavních zbraní a střílen. Ke každé zbrani byl přidělen střelec a pomocník,“ dodal pracovník Vojenského historického ústavu s tím, že výzbroj tvořily těžké nebo lehké kulomety. V bunkru nebyla ventilace a při delší střelbě docházelo k zamoření vnitřních prostor střelnými zplodinami.

Výhodou řopíku byla jeho cena a také malá možnost zásahu nepřátelským odstřelováním. To pro jeho malé rozměry.

Ženijní stavbu veřejnost uvidí už tuto sobotu během v lešanském muzeu při zahájení letošní sezony. KAREL CHLUMEC


ANKETA: Pojedete na zahajovací den do Vojenského muzea Lešany?

Sabina Mužíková, Krhanice: Muzeum v Lešanech nenavštívím, protože budu zrovna v práci. Ale muzea mám ráda, když je čas, tak s dcerou jezdíme do Prahy, nebo i do ciziny. Zajímají mě i nové věci.
Milan Dvořák, Tomice: Možná se pojedu podívat vlakem. Dělám na Českých drahách signalistu, takže mám vlak mám zdarma. Muzea mám rád a někdy se do nich jezdím podívat i do Prahy.
Štěpán Marcinek, Praha: Mohl bych se tam zajet podívat, když je to úplně zdarma. Tahle tématika mě zajímá. Kdyby ještě byla povinná vojna, šel bych tam rád. Uvažoval jsem i o vojenské škole.
Karel Růžička, Slověnice: Určitě se pojedu podívat, zajímá mě to. Muzea občas navštěvuji, ale vždy to jsou muzea s technickou nebo vojenskou tématikou. Jezdím sám, abych na to měl klid.
Milan Sochurek, Heřmaničky: Nepojedu, už mám něco domluveného. Kdybych měl čas, tak určitě pojedu, tato tématika mě zajímá. Muzea běžně nenavštěvuji, v tomto muzeu jsem již byl, ale to je tak vše.