Pavel Hradecký, vystudovaný elektronik, v současnosti stavař, člen Sokola a louňovický rodák, se během nadcházejících Svatováclavských slavností v Louňovicích pod Blaníkem v sobotu 24. září od 11 hodin přemění na svatého Václava a stane se tak hlavní postavou této tradiční podzimní akce.

„Stačilo si chvíli neholit vousy a psychicky se připravit na jízdu na koni. Na koni jsem seděl jednou v životě a nemám na to úplně dobré vzpomínky,” podotkl k přípravám Pavel Hradecký. Kromě přichystání kostýmu víc nepotřeboval.

Distribuce materiálu na nouzové přežití v Benešově.
Podívejte se: Hasiči si z Benešova odvezli materiál na nouzové přežití

Pavel Hradecký má totiž s převtělováním do jiných rolí bohaté zkušenosti. Ve svém volném čase je ochotníkem při zdejším Sokole. „Chci se chovat co nejvíce přirozeně. Naštěstí moje dobrá kamarádka Zuzana Koubková je odbornicí na středověk, o historii si často po večerech povídáme a jednou za čas si děláme i soukromé středověké hodování u ní doma. Párkrát jsme i natáčeli různé krátké filmy z období Přemyslovců. Takže ve středověku vlastně umím docela chodit,” řekl.

Coby svatý Václav začne svou roli hrát ve 12 hodin, kdy s průvodem svých poddaných vyjde z pod Velkého Blaníka směrem do centra Louňovic pod Blaníkem. Jeho vystoupení bude pokračovat na zámecké zahradě, kde svou slavnostní řečí zahájí spolu s louňovickým starostou Václavem Fejtkem Svatováclavské slavnosti.

„Letos bude svatý Václav na slavnostech přítomný od začátku až do konce. Chci se do role vžít a neopustit ji. Budu chodit se svým panošem a dalšími členy svého průvodu po obci, lidé si se mnou budou moci pohovořit a třeba se i vyfotit. Rád bych šel v kostýmu i k sobotním volbám,” doplnil Pavel Hradecký.

Svatováclavské slavnosti se pod Blaníkem konají již řadu let a za tu dobu se na jejich přípravách podíleli různí jednotlivci i organizace. V jednu dobu je spolupořádal i sám Pavel Hradecký se svými známými, coby v té době jednatel místního Sokola.

V týnecké části Pecerady se zemní stroje zakousnou kvůli výstavbě vodovodu do silnic po dlouhých patnácti letech. Tehdy v roce 2008, jak dokládá snímek, tam město budovalo kanalizaci.
V Týnci nad Sázavou chystají tři velké projekty. Chybí na ně ovšem peníze

Jeho hlavní myšlenkou bylo, aby se Louňovice pod Blaníkem během této akce otevřely veřejnosti a nebyly tzv. uzavřené. „Dříve se centrum obce uzavřelo a lidé museli platit docela vysoké vstupné. To se nám v době, kdy jsem se na slavnostech spolupodílel, podařilo změnit. Nyní akci pořádá opět náš městys, což je skvělé, a jejich filozofií je také nechat obec otevřenou všem. Takže se může na svatého Václava přijet podívat kdokoli, aniž by musel cokoli platit,” uvedl Hradecký.

To platí i třeba o návštěvě dalších doprovodných akcí na slavnostech, jako je například koncert známého muzikanta Tomáše Kluse a jiná vystoupení. Součástí události bude i každoroční tombola o hodnotné ceny a dražba fotografických scenérií krajiny na podporu louňovických varhan.

Další myšlenkou Pavla Hradeckého bylo, aby se svatým Václavem každý rok stal někdo jiný, nejlépe vždy zástupce některého louňovického spolku – sokolského, hasičského, skautského, rybářského atd.

Řadu let svatého Václava ztvárňoval zaplacený herec. V posledních letech tuto roli převzal louňovický starosta Václav Fejtek. Ten se ale letos chce plně věnovat občanům a návštěvníkům slavností a zastupovat tak obec „pouze” v saku a košili.

Zámecký park na Konopišti na konci léta roku 2022.
Obrazem: Konopišťský zámecký park zeje prázdnotou. Může za to hlavně počasí

Proto tento rok přišla na řadu myšlenka, že se v roli svatého Václava budou střídat místní. A kdo jiný, než ztepilý stavař, a ochotník v jedné osobě, by měl tuto roli ztvárnit jako první?

„Pořád si stojím za tím, že by se role svatého Václava měla každý rok předat někomu z našich spolků. Doufám, že za rok pojede na koni třeba někdo od hasičů,” uzavřel Hradecký.