Na šedém obkladu u hlavního vchodu do Základní školy Jiráskova se z barevného plakátu ještě včera dopoledne usmívali kandidáti Volby pro město.
„Starosta města může podle zákona vymezit plochy pro propagaci volebních stran.

V Benešově ale město výlepové plochy neobhospodařuje, činí tak za něj infocentrum,“ uvedla Lenka Petrášková, vedoucí oddělení vnitřní správy Městského úřadu Benešov. „Město je sice zřizovatelem školy, ta si však jede po své linii. Vylepením plakátu ale škola volební zákon neporušila,“ vysvětlila úřednice.

Protizákonné jednání to tedy není ani v případě, kdy na škole visí pouze jedna ze sedmi stran kandidujících ve městě.

„Je otázkou, zda ostatní strany vůbec měly zájem mít vylepený plakát,“ dodala Petrášková.

Kdo vylepil na školu volební plakát se Benešovskému deníku zjistit nepodařilo.

„Viděl jsem to a nesouhlasím s tím. Kdo to povolil nebo vylepil, nevím. Jsem zastáncem toho, aby byla škola apolitická, proto jsem na plakát upozornil,“ řekl Petr Šedivý, zástupce ředitelky s tím, že další postup nechá na své nadřízené, Mileně Práškové.

„Jestli to lidem vadí, ať se obrátí na nás,“ řekla, ale vzápětí uvedla, že o plakátu neví, protože si ho nevšimla. „Určitě ho ale odstraníme,“ slíbila ředitelka ZŠ Jiráskova.

Proč visel na Základní škole v Jiráskově ulici plakát kandidátů Volby pro město je jasné.

Kdo ho tam ale vyvěsil, už nikoliv. Nikdo se k tomu totiž nehlásí.

Ředitelka školy Milena Prášková si ho prý dokonce ani nevšimla. Hned z besedy školáků v městské knihovně ale běžela a zajistila jeho sejmutí.

Lídr strany Volba pro město Jaroslav Hlavnička, současný radní Benešova, ale ve vyvěšení propagace své strany na plášť městem zřizované instituce problém nevidí.

„Já ho tam sice nevyvěsil, ale nic špatného na tom nevidím,“ uvedl včera pro Benešovský deník.

S takovým výkladem ale rozhodně nesouhlasí další lídr, tentokrát občanských demokratů, ale především současný místostarosta Benešova Roman Tichovský.

„Na škole takový plakát nemá co dělat,“ tvrdí s tím, že je jedno, o jaký politický subjekt jde.

„Vedení města se od takového výlepu zásadně distancuje. Trváme na tom, aby se volební kampaň jednotlivých stran zásadně odehrávala mimo veškerá školská zařízení. Jako zřizovatel ZŠ Jiráskova dáváme okamžitý podnět ředitelce školy, aby byl plakát ihned odstraněn,“ uvedl a na otázku, zda město jako přijme nějaká opatření, dodal: „Řekneme, že jsou neslušní, že se to tak nedělá.“