„Budova by měla být využita nejen jako internát, ale i pro praktickou výuku studentů zemědělské školy,“ vysvětlila podrobnosti chystané akce Berill Mascheková, tisková mluvčí kraje. V prostorách bývalé léčebny by měla dokonce vyučovat i ekologická výchova.

Ředitelka zemědělské školy projevila o budovu zájem, protože kapacita benešovského internátu je nedostačující a škola nemá peníze na dostavbu dalšího křídla budovy.

Další zásadní otázkou je doprava, kterou si prý bude muset zajistit ředitelka sama. Škola tedy musí obstarat pro studenty odvoz ráno do školy a odpoledne zpět.

„Náš zájem je hlavně z důvodu navýšení počtu studentů,“ vysvětlila ředitelka Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy Benešov, Ivana Dobešová. „Za posledních osm let jsme zdvojnásobili počet žáků studujících na naší škole,“ připojila Dobešová. „V Choceradech jsme se byli podívat a budova nám vyhovuje v tom, že bychom sem umístili domov mládeže s padesáti čtyřmi lůžky pro studenty,“ připojila k chystaným změnám Dobešová.

Fakt, že studenti musejí bydlet mimo je pro ředitelku v tomto případě schůdný. Ředitelka si uvědomuje, že existuje ještě mnoho nedořešených otázek z nichž jedna je právě doprava do Chocerad. Krajský úřad v tomto ohledu přislíbil zemědělské škole pomoc, a to hlavně z důvodu, aby nebyli studenti příliš finančně a časově dopravou zatíženi.

„O konkrétním způsobu přepravy žáků jsme prozatím nemluvili. Předpokládám, že by šlo o autobus, který by žáky trasportoval,“ zmínila se o možných řešeních ředitelka.

Objekt zajisté musí projít stavebními úpravami.

„Když jsme se byli na objekt podívat byla s námi na místě i stavební firma. Vytvořili jsme již i kalkulace, protože budova bude potřebovat vybavení,“ doplnila Dobešová a dodala, že kraj škole již přislíbil finanční dotaci, které by jim měla pomoci situaci zvládnout.

V nejbližších týdnech by měl být požadavek o dotaci předložen i Radě kraje.

Starostka Chocerad zatím o celém přesunu slyšela pouze ve zkratce v médiích. „Pokud bude budova využívaná pro školu, v tomto případě konkrétně pro děti, je to asi správné řešení,“ vysvětlila své stanovisko starosta Chocerad, Eva Bubnová, která doplnila, že si momentálně nedokáže představit, jaký prospěch to přinese obci.