Ještě stále ho ale kalí pohled na poměrně rozlehlý objekt nedaleko radnice. Místní ho znají jako Knížák. Dostal přezdívku podle restaurace Na Knížecí.

Jeho fasádu narušuje nejen voda ze zanesených střešních žlabů, ale znečišťují ji výkaly také hejna zdivočelých holubů.

Neutěšený vzhled se radnici, díky jednáním s majitelem budovy, brzy podaří změnit.

„Majitel už opravuje průčelí objektu na náměstí,“ uvedl včera místostarosta Benešova Roman Tichovský, ale připomněl, že z boku, tedy ulicí Pod Brankou, zůstane zatím objekt téměř beze změny.

Ta přijde, ale pouze v omezené míře. Benešov totiž chystá, v rámci zvelebování centra, opravu celé branky. Vydá na ní zhruba 30 tisíc korun.

„S investicí dalších čtyřiceti tisíc korun počítáme na osvětlení zlaté hvězdy, symbolu města, umístěného uprostřed branky. Použijeme k tomu neonovou trubici po obvodu hvězdy,“ vysvětlil místostarosta.

Kvůli tomu motoristé ulicí Pod Brankou od úterý 10. do středy 25. dubna neprojedou. Současně s tím se část Tyršovy ulice přilehlé k Masarykovu náměstí změní z jednosměrky na ulici se provozem v v obou směrech.

„Až bude ulice Pod Brankou kvůli opravě uzavřena, majitel objektu Na Knížecí opraví a natře kromě už zmiňované čelní strany objektu do náměstí také zhruba dva metry fasády v této ulici,“ doplnil Roman Tichovský.