Ve čtvrtek ho společně s ochránci přírody a několika přihlížejícími pustila zpět do volné přírody dcera zachránce.

„Trochu mi sevřel prsty, jak se mě držel, ale nebála jsem se ho," uvedla bezprostředně po jedinečném zážitku šestiletá Apolenka, které nechal noční pták v její dlani na památku alespoň jedno ze svých nadýchaných peříček.

Cílem ochránců je vracet uzdravená zvířata do míst, kde jsou nalezena. Proto se všichni sešli ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne u Nebřenického zámku nedaleko Velkých Popovic, aby tam mladému puštíkovi popřáli šťastný let.

„Puštíka jsme převzali jako vysíleného jedince, u kterého neznáme příčinu jeho špatného fyzického stavu. Neměl žádné viditelné známky poranění," uvedl Stanislav Němec, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy Českého svazu ochránců přírody Vlašim s tím, že soví junior byl podvyživený a neměl ani dost sil na to, aby spořádal naservírovanou potravu. Natožpak na to, aby byl schopen si potravu obstarat sám.

„První dva dny jsme ho museli krmit přímo do zobáku. Byl na tom opravdu špatně. Pak se začal ale jeho stav zlepšovat a nyní je už ve výborné formě," dodal krátce před jeho vypuštěním Stanislav Němec.