Právě tak rozdaly v pátek a sobotu „volební karty“ votičtí voliči.

Proto také není úplně jisté, že dosavadní radniční koalice Votičáků, ANO a ODS bude v nezměněné sestavě pokračovat dál. Hnutí ANO 2011, jak to během uplynulých čtyř let vnímal starosta Votic Jiří Slavík, někdy zaujímalo postoj podporujícího partnera, jindy zase nesmlouvavého oponenta.

„Byli napolo v koalici a napolo v opozici,“ potvrdil Jiří Slavík, který je s výsledkem voleb ve Voticích spokojený. „Kandidátka, v níž jsem do voleb šel, totiž momentálně není na vlně obliby a není také silně preferovaná voliči,“ připomněl starosta své dlouholeté členství v TOP 09.

Volby do senátu a komunálních zastupitelstev.
Volby v Benešově přinesly i symboliky

Jenže z výsledku této kandidátky také vyplývá jedna zásadní věc. Byla sestavena ze silných osobností, které voliče oslovily svou dosavadní prací pro město.

„Myslím, že lidé v našem malém městě dají stále více na jednotlivé lidi, o nichž jsou přesvědčeni, že budou dobře spravovat město, než na stranickou nálepku,“ řekl Slavík, ale připomněl, že právě to pomohlo druhé nejúspěšnější votické volební straně k úspěchu.

Vítězní Votičáci budou k sobě muset sehnat ještě nejméně čtyři zastupitele, aby vytvořili v devatenáctičlenném zastupitelstvu nadpoloviční většinu. Vzniknout by mohla například přičiněním dvou zastupitelů ze strany Nezávislí a dvou členů ODS. Právě v ní je také současný místostarosta, Jan Kučera, který s Jiřím Slavíkem vytvořil na votické radnici funkční tandem.

Momentka z druhého dne komunálních a senátních voleb ve Vlašimi.
Ve Vlašimi chtějí stát pevně na zemi