A proč Chotýšanští volili vedení obce až po více než měsíci od konání komunálních voleb?

„Vzhledem k tomu, že neúspěšný kandidát v komunálních volbách, pan Innemann, podal stížnost na průběh a výsledky voleb, nebylo možné svolat ustavující schůzi," vysvětlila v mimořádném čísle místních novin obyvatelům dnes již bývalá starostka Chotýšan Blanka Bejdáková.

Bylo tedy nutné čekat s volbou nového vedení obce do rozhodnutí soudu o výsledku stížnosti.

František Innemann si stěžoval na to, že bývalá starostka netradičně zpozdila vydání obecních novin, kde měl svou kandidátskou prezentaci.

„Zhruba desetidenní zpoždění mi neumožnilo rovné podmínky s ostatními kandidáty a znevýhodnilo mě," je přesvědčen František Innemann.

Druhá část jeho stížnosti se týkala způsobu uložení záznamu o volbách a hlasovacích lístků na obecním úřadě.

Stěžovatel namítal, že hlasovací lístky byly volně přístupné v otevřené papírové krabici, takže byly nezabezpečené proti ztrátě. Podanou stížnost posoudil Krajský soud a v zákonem stanovené době ji zamítl jako nedůvodnou bez možnosti odvolání.

Bývalá starostka Blanka Bejdáková nařčení odmítla s tím, že místní periodikum vychází vždy jeden až dva týdny po zasedání zastupitelstva a přesná lhůta pro jeho vydání není stanovena. A nevidí proto důvod, proč by měla předvolební kampani bránit, když v ní ani nekandidovala.

Hlasovací lístky i zápis o průběhu voleb byly uloženy do papírové krabice v kanceláři úřadu, která se zamyká.

„Přístup do kanceláře měli kromě mě pouze oba místostarostové a hospodářka," doplnila bývalá starostka.

Krajský soud se při rozhodování o výsledku stížnosti odkázal na ustálenou judikaturu Nejvyššího správního soudu, neboť volební zákon v příslušném paragrafu uplatňuje předvolební kampaň jen kuse a neúplně. Senát při tom posuzoval, zda k porušení volebního zákona skutečně došlo a zda by tato případná vada mohla přímo změnit nebo ovlivnit výsledky voleb.

„Odpověď na tyto otázky vyznívá v neprospěch navrhovatele, protože navrhovatel své tvrzení nikterak nedokládá a nekonkretizuje.

Neupřesňuje ani své zjištění v případě nedostatečného zabezpečení volební dokumentace," píše se v odůvodnění soudního usnesení.

„Přestože jsem byl bývalou starostkou osočen, že jsem zdržel volbu nového vedení obce, jsem přesvědčen, že pokud vidím, že něco není v pořádku, je mým nezadatelným právem na to upozornit a domáhat se nápravy. To je demokracie. Jinak usnesení soudu respektuji, ale už nemám čas se tím zabývat, protože odlétám na nějakou dobu na Floridu," podotkl František Innemann.

KAREL CHLUMEC