„Účastnili jsme se semináře o záchranném programu sysla obecného a dále kontrolních odchytů v ZOO Praha. Současně v areálu naší stanice proběhl pedologický průzkum a budeme upravovat vybrané chovné prostory. Pokud vše dobře půjde, v létě tohoto roku by se u nás mohli zabydlet první syslové," informoval vedoucí záchranné stanice pro živočichy Stanislav Němec a doplnil, že v současnosti se na území republiky vyskytuje okolo třiceti syslích kolonií.

Největším rizikem je pro kolonie velká vzdálenost mezi jednotlivými vhodnými lokalitami v souvislosti se způsobem hospodaření v krajině. Tím je znemožněna migrace syslů mezi jednotlivými koloniemi a následně dochází ke ztrátě jejich genetické variability, která může mít za následek až zánik celé kolonie.

„Syslové by do Vlašimi měli být přivezeni až ze Slovenska. Jednalo by se o asi třicet jedinců. Zimu syslové tráví zimním spánkem. První mláďata by se tak mohla ve Vlašimi narodit na jaře příštího roku," dodal šéf stanice s tím, že všechny osídlené lokality jsou pečlivě monitorovány Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR uskutečňující záchranný program, aby se zamezilo dalšímu úbytku syslí populace. Polopřirozený odchov sysla obecného v zajetí doposud probíhal pouze v Zoologické zahradě Prahy.

Karel Chlumec