Cílem soutěže bylo upravit základní model auta 4x4 podle předepsaných parametrů, navrhnout a vybavit ho určitými čidly a projet překážkovou dráhu. K tomu všemu bylo zapotřebí financí, které si museli studenti sami obstarat.

Nejprve vytvořili fungující tým, následně své sociální sítě, oslovili sponzory a vrhli se na model, kterého výroba trvala asi půl roku. Během této doby si osvojili spoustu nových poznatků od techniky až po marketing. Nad týmy vlašimské průmyslovky dohlížela jejich učitelka odborných předmětů Jitka Nevšímalová.

Žáci vlašimské obchodní akademie v holandském Haagu.
Žáci vlašimské obchodní akademie poznávali krásy Holandska

„Naše škola se letos poprvé zúčastnila již jedenáctého ročníku této soutěže a pevně věřím, že se z toho stane tradice. Ačkoli jsme patřili mezi nováčky, zcela určitě jsme v ní zanechali historickou stopu. Už jen to, že z naší školy přijely tři týmy, byla rarita. Dále jsme trhali rekordy na dráze. Přestože čas na projetí byl patnáct minut, naši borci ze dvou týmů to zvládli pod sedm minut. Dle organizátorů jsme vytvořili novou disciplínu sprint na překážkové dráze. A nakonec jsme domů přivezli dvě z pěti trofejí,“ projevila neskrývanou radost ze svých svěřenců.

„Na závěr bych ještě jednou ráda poděkovala studentům, kteří se tohoto projektu zúčastnili, všem sponzorům, kteří jim poskytli tolik potřebné finance a dary, a hlavně organizátorům, bez kterých bychom byli ochuzeni o tolik krásných zážitků a zkušeností,“ uvedla Jitka Nevšímalová.

V Sázavě se objevil historický vlak veden motorovou lokomotivou T 444 162. Ta je pro svůj červený nátěr nazývána Karkulkou.
OBRAZEM: Páru nahradila Karkulka