Ani umělá hnízda ale neřeší znečišťování okolí ptačími výkaly, což loni vyvolalo uvedený exces, při němž pracovníci údržbářské firmy strhli hnízda i s mláďaty. ČSOP proto doporučilo majiteli supermarketu, aby exponovaná místa opatřil síťkami bránícími jiřičkám v zahnízdění nad nákupními vozíky.

Odchyt zraněného krahujce v Mariánovicích u Benešova.
I o životě predátorů rozhodují někdy velké náhody

„V našem zájmu je zajistit dostatečný životní prostor pro volně žijící zvířata, ale také omezit jejich konflikt s lidmi. Věřím, že ptáci využijí náhradní hnízda a celá loňská kauza i její letošní dokončení ukáží, že je to možné,“ dodala Alena Konvalinová.

Nová umělá hnízda pro jiřičky u obchodního domu Albert ve Vlašimi.Nová umělá hnízda pro jiřičky u obchodního domu Albert ve Vlašimi.Zdroj: ČSOP Vlašim

Velké pozdvižení a pobouření veřejnosti vyvolal loni na konci máje bezprecedentní útok na chráněné ptáky. Údržbáři jejich původní hnízdiště strhli i s mláďaty. Všechno se to odehrávalo přímo před zraky zákazníků.

Práce na údržbě obchodního domu ve Vlašimi.
Údržbáři strhli ze supermarketu hnízda jiřiček, omluvou řetězce případ nekončí

Obchodník se následně za situaci omluvil. Ale policisté nikomu trestný čin týrání zvířat neprokázali. Věc skončila jako přestupek. Firma Ahold však alespoň vyvodila podle tiskového mluvčího Jiřího Marečka důsledky vůči konkrétnímu zaměstnanci. A také se teď firma zasadila o nápravu formou instalace umělých hnízd.