„Letos je to opravu velice špatné," uvedla žena z provozního týmu kempu pro vodáky v týneckém Náklí. „Málo vody a s ní i málo vodáků a turistů, máme už od půlky června," potvrdila.

V sobotu, prakticky během vrcholu letní turistické sezony, jsou pro příležitostné vodní turisty, odkázané na vypůjčení plavidla, vhodné k plavbám pouze některé úseky nad jezy. O nějaké divoké vodě, nebo dokonce kvapíku mezi peřejemi, tam ale nemůže být ani řeč a k plavbě po Sázavě je tak potřeba především vlastní síla posádek lodí.

„Plujeme z Čerčan a každý jez jsme museli přenášet a to až kus pod jez," přiznali rodiče z Dolních Břežan s dětmi v nafukovacím raftu, když v sobotu přirazili k suchému týneckému jezu, kde jejich několikahodinová pouť skončila.

Původně sjet nejkrásnější úsek Sázavy z Týnce do Pikovic přijela také parta mladých lidí z českého hlavního města.

„Dolů po proudu je prý řeka nesjízdná, proto si uděláme hezký víkend alespoň tady, v kempu v Náklí," vysvětlovala dívka u ohníčku na břehu Sázavy.

To jiní dva mladí muži z Prahy, o nedostatku vody v korytě řeky, i přes páteční průtrž mračen nad Benešovskem, věděli. Do Týnce přijeli jen kvůli přenocování na travnaté pláži v ohbí Sázavy pod věží týneckého hradu. „Přijeli jsme sem autem," vysvětlovali při rozfoukávání briket z dřevěného uhlí v malém plechovém grilu.

To zmiňované mladé rodině s malými dětmi z Dolních Břežan, kvůli pomalu tekoucí řece dokonce ujel vlak, kterým se chtěla vracet domů. „Pojedeme pozdějším," zasmála se maminka na přídi raftu.

Nedostatek turistů v kempu v týneckém Náklí může mít nepříjemný dopad i na týnecký fotbal. Ten sice prochází dlouhodobou výkonnostní krizí, ale teď mu hrozí i propad finanční. Tábořiště v Náklí totiž provozují sportovci a výtěžek jim pomáhá krýt část nákladů fotbalového rozpočtu.

Sucho citelně pociťuje i týnecká půjčovna lodí, jejímž majitelem je Jaromír Biolek.

„Částečně jezdíme na horní tok Sázavy, tam je to něco lepší, ale o nějakém zisku nemůže být řeč. „Ten někdy není, ani když je sezona dobrá," tvrdí týnecký podnikatel s tím, že jeho provozovna sice půjčuje také jízdní kola, ale těch mají zájemci k dispozici pouze pětatřicet, zatímco na 1400 lodí a raftů, čeká na břehu na déšť a tím pro vodáky, pro jiné možná trochu paradoxně, lepší počasí. „Dolů po Sázavě vůbec nejezdíme," dodal Jaromír Biolek.