Vypadá to, že zatím ne. A důvodů, proč mohou být lidé z obcí, která nesplňují tato kritéria klidní, je hned několik.

„Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nikde přímo neříká, že by chtěl některé venkovské pošty rušit," upřesnil na začátku Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv (SMS ČR), který ale hned jedním dechem dodává.

„Český telekomunikační úřad má ze zákona hájit pro veřejnost dostupné poštovní služby, a on tuto svou roli podle nás úplně neplní."

A co tím Tomáš Chmela konkrétně myslí? Podle jeho slov prý ČTÚ navrhuje v celé České republice 2100 venkovských pošt. Přitom v současné době funguje v celé zemi 3227 poštovních úřadoven, což je o zhruba 1100 víc než telekomunikační úřad navrhuje. Proto si SMS ČR myslí, že by měl tedy hájit tu síť pošt, která dneska veřejnosti slouží.

Druhým důvodem, kvůli kterému mohou být malé obce zatím v klidu je, že neexistuje žádný konkrétní seznam, kterých pošt by se eventuální rušení týkalo.

Český telekomunikační úřad vychází pouze z kritérií, podle kterých by bylo možné v případě nutnosti takovýto seznam sestavit.

„Ještě jednou opakuji, že ČTÚ nikde přímo neříká, že by chtěl některé venkovské pošty rušit. Navíc, a to musím zdůraznit je, že v programovém prohlášení je přímo uvedeno, že vláda bude hájit tyto dostupné poštovní služby. Takže to je velice dobrý signál," řekl závěrem Tomáš Chmela.