„Maso bylo při analýze v počátečním stádiu kažení," upřesnil informaci z laboratoře ředitel KVS Středočeského kraje Zdeněk Císař.

Vzorek vepřové krkovice se k mikrobiologům dostal až sedm dní po jeho zakoupení. 
A právě to je podle Zdeňka Císaře doba, během níž není jisté, v jakých podmínkách bylo maso skladováno.

„Proces zrání masa probíhá neustále a to i v mrazáku. Žádné maso nevydrží věčně," upozornil šéf krajských veterinářů a připomněl ještě, že 
i na maso se vztahuje záruka
a ta trvá pouhých pět dnů.

Vzorek zkoumaného masa vykazoval zvýšené množství bakterií rodu pseudomonas, které už při prvním rozhovoru pro Benešovský deník označil Zdeněk Císař jako jednu z pravděpodobných příčin světélkování.

„Na vzorku pak laboranti zjistili obrovské hodnoty bakterií. Proto zpráva uvádí, že bylo maso už v počáteční fázi kažení," vysvětlil ředitel KVS.
Uvedená bakterie vytváří pigment a ten, podle zprávy 
z laboratoře, za určitých okolností světélkuje.

Jenže ani nadlimitní množství bakterií, ty jsou na mase v minimálním množství přítomny vždy, tedy i v případě správného skladování, konzument na první pohled poznat nemusí. Takové maso je však oslizlé, na dotek lepkavé a zapáchá.

V takovém stavu maso zákaznice ale nekupovala. Potvrdila to sama Eva Fučíková, když uvedla, že maso bylo na pohled velice pěkné a navíc jí prodavačka ujistila, že je do obchodu čerstvě přivezené.

Při kontrole v prodejně v Kolíně, kde Eva Fučíková maso koupila, veterináři nezjistili, že by právě tam kvůli nesprávným podmínkám skladování problém vznikl.

„Je důležité, že se nepotvrdilo, že v mase byly patogenní zárodky, ale jen ty, které se v mase vyskytují běžně," uvedl ředitel KVS Zdeněk Císař.
Spotřebitelům masa pak doporučil, aby ho co nejdříve po zakoupení kulinářsky upravili.

S výsledky laboratorních zjištění ale Eva Fučíková příliš spokojená není.

„Smířila jsem se s tím, že vždycky bude na vině spotřebitel, protože takhle je to u nás běžné," míní.

A právě kvůli zkušenosti, kterou získala, se žena zařekla, že maso už dlouhou dobu v supermarketech kupovat nebude.

„Ten šok z masa, které svítí, ve mě zůstane ještě asi hodně dlouho," řekla a přes ujištění veterinářů, si o prodejně, kde maso nakoupila, myslí, že je nehygienická. „Pracovala jsem kuchyni jedné restaurace a od té doby mám problém si v restauracích něco dát," dodala čtenářka z Vlašimi Eva Fučíková.