„Maso bylo při analýze v počátečním stádiu kažení," upřesnil informaci z laboratoře ředitel KVS Středočeského kraje Zdeněk Císař.
Vzorek vepřové krkovice se k mikrobiologům dostal až sedm dní po jeho zakoupení.
A právě to je podle Zdeňka Císaře doba, během níž není jisté, v jakých podmínkách bylo maso skladováno.
„Proces zrání masa probíhá neustále a to i v mrazáku. Žádné maso nevydrží věčně," upozornil šéf krajských veterinářů a připomněl ještě, že
i na maso se vztahuje záruka
a ta trvá pouhých pět dnů.
Vzorek zkoumaného masa vykazoval zvýšené množství bakterií rodu pseudomonas, které už při prvním rozhovoru pro Benešovský deník označil Zdeněk Císař jako jednu z pravděpodobných příčin světélkování.
„Na vzorku pak laboranti zjistili obrovské hodnoty bakterií. Proto zpráva uvádí, že bylo maso už v počáteční fázi kažení," vysvětlil ředitel KVS.
Uvedená bakterie vytváří pigment a ten, podle zprávy
z laboratoře, za určitých okolností světélkuje.
Jenže ani nadlimitní množství bakterií, ty jsou na mase v minimálním množství přítomny vždy, tedy i v případě správného skladování, konzument na první pohled poznat nemusí. Takové maso je však oslizlé, na dotek lepkavé a zapáchá.
V takovém stavu maso zákaznice ale nekupovala. Potvrdila to sama Eva Fučíková, když uvedla, že maso bylo na pohled velice pěkné a navíc jí prodavačka ujistila, že je do obchodu čerstvě přivezené.
Při kontrole v prodejně v Kolíně, kde Eva Fučíková maso koupila, veterináři nezjistili, že by právě tam kvůli nesprávným podmínkám skladování problém vznikl.
„Je důležité, že se nepotvrdilo, že v mase byly patogenní zárodky, ale jen ty, které se v mase vyskytují běžně," uvedl ředitel KVS Zdeněk Císař.
Spotřebitelům masa pak doporučil, aby ho co nejdříve po zakoupení kulinářsky upravili.
S výsledky laboratorních zjištění ale Eva Fučíková příliš spokojená není.
„Smířila jsem se s tím, že vždycky bude na vině spotřebitel, protože takhle je to u nás běžné," míní.
A právě kvůli zkušenosti, kterou získala, se žena zařekla, že maso už dlouhou dobu v supermarketech kupovat nebude.
„Ten šok z masa, které svítí, ve mě zůstane ještě asi hodně dlouho," řekla a přes ujištění veterinářů, si o prodejně, kde maso nakoupila, myslí, že je nehygienická. „Pracovala jsem kuchyni jedné restaurace a od té doby mám problém si v restauracích něco dát," dodala čtenářka z Vlašimi Eva Fučíková.
annonce
Pracovník/ice v sociálních službách, 19 090 Kč
Zedníci, 30 000 Kč
Zástupkyně/ce vedoucí výroby, 25 000 Kč
Specialista/ka logistiky, 35 000 Kč
Autoelektrikář/ka, 40 000 Kč
Recepční (hotel & spa) - Hotel Akademie Naháč, 29 000 Kč
Řidiči zdravotnické dopravní služby, 28 000 Kč
Strojník/ice, 39 500 Kč
Podat inzerát
cars
Opel Astra první majitel, koupeno v CZ, v záruce
Opel Insignia první majitel
Opel Corsa první majitel, servisní knížka, koupeno v I
Opel Astra první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované
Opel Zafira první majitel, servisní knížka, koupeno v D, v záruce
Opel Corsa
Opel Astra nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce
Opel Movano první majitel
Prodat auto
tipcars
Škoda Scala 1.0 TSI 81 kW M6° Monte Carlo
Škoda Octavia 1.6 TDI 85kW M5° Style Extra S
Škoda Octavia 1.5 TSI 110kW M6° Ambition
Škoda Fabia 1.0 TSI 70 kW M5° Style Plus
Škoda Fabia 1.0 TSI 70 kW M5° Ambition Plu
Škoda Fabia 1.0 TSI 70kW M5° Style Plus
Škoda Octavia 1.6 TDI 85kW M5° Style
Škoda Kamiq 1.5 TSI 110 kW M6°Ambition Ext
Prodat auto