Po nedávných komunálních volbách mají ve většině
z nich už o složení nejvyššího vedení města jasno. Tohle tvrzení se ale zatím netýká Votic, Týnce nad Sázavou.

Votice

Ve Voticích, třetím nejdůležitějším městě Benešovska, zvítězila strana s názvem Votičáci s podporou TOP 09. V jejím čele vytáhl do boje o radnici někdejší starosta Jiří Slavík a získal vítězství a tři mandáty. Vzhledem k tomu, že současná starostka Jana Kocurová získala s KDU-ČSL jen dva mandáty a stejný počet obdržel od voličů i její místostarosta Tomáš Válek z hnutí Občané.cz, všechny trumfy drží právě Jiří Slavík. O tom, zda se stane mužem na radnici, jednání s ANO 2011, které bralo také tři mandáty a dalšími potenciálními koaličními partnery, ještě neskončila.

Týnec nad Sázavou


Obdobná situace se překvapivě zrodila i v Týnci nad Sázavou. Bezprostředně po volbách totiž složení koalice
a opozice bylo nad slunce jasné. Jenže nic nemusí být tak jasné, jak to na první pohled vypadá. Právě proto dosud neskončily rozhovory zástupců stran, včetně těch nejúspěšnějších, které braly po třech mandátech – Volby pro město s Martinem Kadrnožkou v čele, Nezávislých s lídrem Petrem Znamenáčkem a Otevřenou radnicí Alice Čečilové.

To ve Vlašimi je situace průzračná už od vyhlášení výsledků hlasování. Voliči znovu dodali nejsilnější mandát Volbě pro město i jejímu lídrovi Luďku Jeništovi. S pomocí KDU-ČSL se právě on už potřetí stane starostou.
Místostarostou Vlašimi se pak také znovu stane Karel Kroupa z KDU-ČSL.

Jasno má v tomto směru i Benešov. Jednání s kolegy pro koalici tam zvládla nejlépe také VPM. A vítězové si už rozdělili nejen křesla na radnici, ale také v radě města. Starostou bude znovu Jaroslav Hlavnička a jeho zástupci Zdeněk Zahradníček a Roman Tichovský.

Také obyvatelé Bystřice už nejspíš ví, kdo usedne na radnici. Bude to znovu Daniel Štěpánek z ODS. Tandem s ním v městském úřadu vytvoří Tomáš Semrád z ANO a to přes to, že právě tuhle stranu podpořilo nejvíc bystřických voličů.

Také v Pyšelích s pravděpodobností hraničící s jistotou usedne do křesla starosty stejná persona, jako v předešlém období. Stanislav Vosický ze STAN. Místostarostu určí až další jednání, i když podle převahy při hlasování by jím měla být další osobnost z vítězné strany, STAN.

Ani Neveklov nejspíš nevybočí z rituálu většiny měst na Benešovsku, která budou mít na radnici totožnou tvář jako po volbách v roce 2010. Prvním mužem Neveklova se proto pravděpodobně znovu stane Jan Slabý ze Sdružení nestraníků, vítěze voleb. Jednání o tom, ale i o postu místostarosty, však zatím neskončila. I druhá v pořadí, TOP 09 brala čtyři mandáty a i ona bude chtít promluvit do složení vedení města i jeho rady.

To v Sázavě už mají jistotu. Starostou se stane znovu Petr Šibrava ze STAN, místostarostu nejspíš zastane některý ze zastupitelů ČSSD, koaličního partnera vítězů voleb.

To v Trhovém Štěpánově se nyní končící starosta Václav Nekvasil už lídrem města stát nechce. Uvolněný post nejspíš obsadí jeho místostarosta, Josef Korn. Jeho volební uskupení Hasiči Trhový Štěpánov získali tři mandáty a stejný počet bralo si Sdružení nezávislých kandidátů Hasiči Sedmpány.