Rodinné hospodářství má 80 hektarů orné půdy a pastvin a je zaměřeno zejména na šetrný chov nosnic. Ty si svobody užívají v oploceném, téměř hektarovém výběhu. Krmivo má farma vlastní, a tvoří ho zejména vlastní sklizní pšenice a kukuřici a vodu dodává zase vlastní vrt. Vejce Kubátovi prodávají ve farmářských obchodech v Praze a Středočeském kraji.

„Snažíme se být šetrní k přírodě a soběstační, odpad ze stáje zapracováváme do půdy a vypěstované plodiny zase zpracujeme na krmivo pro slepice. Je to takový uzavřený koloběh,“ uvedl syn majitele rodinné farmy David Kubát.

V současnosti žije u Kubátu v Jezeře čtyři tisíce nosnic. Po roce, po té, co skončí produkční období nosnic, slepice farma rozprodává drobným chovatelům.

Statek v Jezeře koupili předci Kubátových ve 20. letech minulého století. Přirozený vývoj hospodářství ale přerušila násilná kolektivizace. K normálu se farma vrací od roku 1993, kdy Kubátovi statek získali v restituci. Původně se rodinná farma zaměřila na chov prasat, ale ten se stal ekonomicky neperspektivní. Proto se rodina před devíti lety zaměřila na chov slepic.

Rybička. Ilustrační foto
Narex Bystřice nově pod křídly Mikovu
Ilustrační foto.
Operátoři linky 150 mívají za směnu skoro 150 hovorů