S vysokými teplotami se potýkali i čtenáři Městské knihovny Benešov.

„Chtěla jsem si prohlédnout nějaké nové knížky, ale když jsem vešla do knihovny, bylo tam tak nesnesitelné dusno, že jsem si jen rychle jednu půjčila a hned odešla. Zajdu si tam, až bude chladnější počasí,“ postěžovala si Kateřina Váňová. „Škoda, že tam nejsou alespoň nějaké větráky,“ dodala.

Vše by vyřešila zapnutá klimatizace, s tou je ale ve velkém sále knihovny problém. Při její poslední přestavbě došlo k obnovení původních rozvodů vzduchotechniky, a tak studovna má vlastní systém ventilace. Oddělení pro dospělé ani pro děti však takový systém nemá. A klimatizace ve veřejně přístupných prostorách knihovny zabudovaná není vůbec.

„V roce 2004 byl vypracován projekt na zavedení klimatizace do knihovny, ale částka, na kterou by tato novinka přišla, se pohybovala kolem jednoho milionu korun, což v té době bylo opatření finančně nepřijatelné, takže se od projektu ustoupilo,“ potvrdila ředitelka knihovny Dana Vykouková.

Nyní je tedy knihovna zanechána na pospas venkovním teplotám. Jediná možnost, jak se při výběru knih zchladit, jsou přenosné ventilátory, které mají k dispozici zaměstnanci u svých pultů.

„Větráky, které máme, vzduch na menším úseku sice rozproudí, ale není to moc příjemné, člověka z nich už po pěti minutách bolí hlava,“ posteskla si Jaroslava Hradcová, vedoucí oddělení služeb. „Teď naštěstí taková horka nejsou, ale ještě před týdnem jsem v práci téměř nemohla fungovat, to velké teplo rychle unavuje,“ dodala Hradcová.

Kromě klimatizace, by dalším nabízejícím se řešením mohly být stropní ventilátory nebo protisluneční fólie na oknech. „Město má v plánu provést výměnu oken v celé této budově, při ní bychom mohli zažádat o instalaci této ochranné protisolární vrstvy. Otázkou však je, jestli by to pro tak velký prostor bylo z hlediska snížení teploty efektivní,“ zauvažovala Vykouková.

„Podobné problémy máme ve více našich objektech. Momentálně ani neuvažujeme o zavedení klimatizace, projekt by byl finančně nákladný a navíc je to věc, která má využití jen několik měsíců v roce,“ dodal k situaci starosta města Petr Kouba.

HANA DITTRICHOVÁ