„Ve votickém klášteře sv. Františka z Assisi končí rozsáhlá rekonstrukce a díky tomu konečně dojde k obnově regionálního muzea. Po něm volal Vlastivědný klub Votice od šedesátých let, kdy bylo úředním rozhodnutím muzeum zrušeno,“ připomněl starosta Votic Jiří Slavík.

V současné době spěje v západním křídle kláštera k cíli příprava otevření muzea. Jedna jeho část, umístěná v prvním patře, se bude věnovat celistvě regionu Voticka. Druhá, v přízemí, ukáže historii z poloviny minulého století. Právě tam návštěvníci kláštera už brzy najdou velice specifické muzeum věnované kolektivizaci zemědělství. Ta, respektive její odmítání, přivedlo v padesátých letech minulého století řadu lidí za mříže a některé dokonce na šibenici.

Komunisté totiž naháněli drobné rolníky, podle sovětského vzoru, do kolchozů. Kdo odmítal vstoupit do jednotného zemědělského družstva, byl označen za kulaka, sabotéra a zrádce. A tak s ním bylo také zacházeno. Že bylo vše vykonstruované, je zřejmé ze svědectví dosud žijících pamětníků. A nemusí být jen z Voticka. Osudy drobných zemědělců byly podobné v celém tehdejším Československu.

„Naší rodinu vyhnali za války z gruntu v Peceradech nacisté a to kvůli zřízení cvičiště SS. Po válce jsme se vrátili, ale hospodářství bylo rozkradené. Naše věci ukradl tehdejší komunistický tajemník a za války kolaborant s nacisty. Museli jsme začít od nuly. Na zařízení hospodářství jsme si vzali půjčky,“ připomněl Václav Potůček narozený v roce 1936.

Na Rockparku v Týnci nad Sázavou vystoupily například kapely Brutální jahoda a Imodium.
Týnec zažil dvoudenní rockový nářez

„Od konce války jsme měli, stejně jako další drobní zemědělci, podíl v družstvu založeném v traktorce. Díky tomu jsme mohli místo koňmi orat traktory.

Jenže tuhle výhodu a také další možnosti, nám komunisté v padesátých letech odepřeli. Ekonomicky nás vydírali a nutili ke vstupu do JZD. Maminka pak brala za celodenní dřinu sedmnáct korun,“ popsal jednu z praktik bolševiků Václav Potůček z Benešova.

Votické muzeum kolektivizace je tedy prakticky připravené. Na podzim by expozici měli vidět první návštěvníci. Jedna z místností bude navozovat atmosféru 50. let. Připomene, v jakém prostředí byli rolníci vyslýcháni. Prostor je totiž autentický. Komunisté vyhnali mnichy a z jejich cel vytvořili cely v jiném slova smyslu. Zařídili tam i místnosti, kde vyslýchali sedláky. Také na Voticku v té době umírali lidé kvůli vykonstruovaným procesům. Dokládá to například pomník ve Zvěstově.

Zámek Konopiště.
KRÁTCE: salsa v parku, otevřená školka či dobroty na Konopišti

„Kolektivizace patří do období, které je potřeba připomínat. Jsem rád, že se toho někdo chopil. Je to vlastně taková první vlaštovka. Držím Votickým palce a přeji, aby se jejich expozice povedla,“ uvedl ředitel Státního okresního archivu Benešov Michal Sejk s tím, že věří, že to tak bude, protože si Votičtí na pomoc přibrali Martina Tichého z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Je pro dané období opravdu velkým odborníkem a Votičtí s jeho výběrem udělali dobře,“ pochválil ředitel SokA Benešov.

Kromě muzea kolektivizace se pro obyvatele celého mikroregionu Voticka otevře v přízemí kláštera také komunitní centrum pro sociální služby. Klášter je nyní propojený i s církevní částí přiléhající ke kostelu. Kdy bude přístupná expozice v prvním patře, zaměřená na Votice, nedokáže nyní starosta Votic předpovědět.

„Příští rok bychom chtěli, aby i církevní část kláštera byla využita k umístění nějaké expozice,“ řekl Slavík s tím, že klášter sv. Františka z Assisi bude znovu jedním celkem, jako tomu bylo dříve. „V přízemí, kde je také křížová chodba s galerií, kde jsou umístěny původní obrazy, které se postupně restaurují,“ doplnil starosta.

Klášter sv. Františka z Assisi odkoupilo město Votice františkánů v roce 2012. Rekonstrukce už stála zhruba 50 milionů korun. Opravu východního a jižního křídla financovalo město s pomocí dotace ROP ve výši přes 28 milionů korun. Nyní město čerpá nižší částky z dalších pěti dotací, což je komplikovanější a administrativně náročnější.

Kurzu tvorby ikon se zúčastnili zájemci na začátku srpna v sázavském klášteře.
Zlato a modlitby provází tvorbu ikon. Zájemci se ji učili v sázavském klášteře