V sobotu 20. října v poledne po impozantním nástupu starostů a hasičů v uniformách následovalo po krátké promluvě starosty města Votice Jiřího Slavíka, státní hymně a lidových písních základní umělecké školy ve Voticích, stužkování praporů. C.k. Polní dechovka v dobových stejnokrojích představila prvorepublikové písně a v půl třetí se na chvíli stali modelem pro módu dvacátých let starosta Jiří Slavík, místostarosta Jan Kučera i vedoucí kulturního a informačního centra Jaroslava Pokorná.

Dobová módní přehlídka sklidila u přítomných úspěch, především večerní šaty s neodmyslitelnými klobouky a plavky, které tehdy ještě zakryly velkou část těla.

V 15 hodin zahrála Staropražská Hašlerka, kterou vystřídala bojová scénka a vystoupení žáků Základní školy Votice. Následovala komentovaná prohlídka uniforem první světové války a před velkým finále hasičů se představil Original vintage kvintet se swingem dvacátých a třicátých let. Hrozivě vypadající mraky se nakonec rozestoupily a na chvilku vykouklo i sluníčko.

Návštěvníky zahřála gulášová polévka s čerstvým chlebem a dobrá káva s koláčkem, které byly zdarma pro každého. Na náměstí byla rozložena polní nemocnice, kuchyň a polní kanon z roku 1916, které zapůjčil Vojenský historický ústav. Bohatý program s citem pro detail, ve kterém si každý našel to své, byl výsledkem mravenčí usilovné práce organizátorů.

Výstava "Žiju v první republice"
Oslavy republiky nahlížejí i do šatníku
Školáci z Pyšel v Praze.
Školáci z Pyšel si prohlédli výstavu Doteky státnosti