V Benešově se na radnici po tříleté práci v opozici vrací zástupci Volby pro město. Na rozdíl od předešlé éry tentokrát nehrozí vznik křehké koalice. Jedenáct mandátů VPM je jasným znamením stability politiky radnice v následujících čtyřech letech.

Jedničkou kandidátky byl znovu někdejší starosta Jaroslav Hlavnička. Při volbách se umístil na třetím místě s 2 469 hlasy. Z dvanáctého místa se před něj dostal lékař Karel Navrátil s 2 539 a také středoškolský pedagog ve výslužbě, Zdeněk Zahradníček. Ten je tradičně mužem, který v Benešově dostává nejvíce hlasů. Tentokrát mu jich voliči přidělili 2 709.

Ani to, a bylo tomu tak i po volbách v roce 2014, neznamená, že by se Jaroslav Hlavnička neměl stát starostou. „Ano, jsme domluveni, kandidátem na starostu jsem já,“ potvrdil Jaroslav Hlavnička. „Máme už také dané, že jedním z místostarostů bude Zdeněk Zahradníček,“ dodal.

Zajímavé bude sledovat povolební vyjednávání. VPM potřebuje jediný hlas k většině. Může ho dodat ODS. Bude-li to tak, pak je také pravděpodobné, že za to strana něco bude chtít. Odměnou by mohl být post místostarosty. Tuhle práci Roman Tichovský, lídr ODS, už dokonale zná. Třeba i proto by nabídka křesla v radě byla pro ODS málo.

Je tu ale ještě druhý partner Volby pro město, STAN a také noví zastupitelé, Piráti. Na čem se politici dohodnou, bude zřejmé do pátku 19. října. Ustavující schůze zastupitelstva s volbou radničních funkcionářů, je na programu 31. října.

Volby do senátu a komunálních zastupitelstev.
Volby v Benešově přinesly i symboliky

Současný a také budoucí starosta Vlašimi, Luděk Jeništa.Zdroj: archiv Luďka JeništyNaprosto jasné je jméno nového starosty Vlašimi. Pokud se nestane něco neočekávaného, nastoupí do kanceláře na radnici muž, který tam pracuje už od roku 2003, Luděk Jeništa. Dvanáct křesel jeho VPM v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu, je toho jasným důkazem.

„Ano, budu usilovat o post starosty. Předpokládám, že všichni lídři volebních stran jsou na tomto místě proto, aby usilovali o to stát se starostou,“ uvedl Luděk Jeništa.

Možná zbytečnou otázkou je také ta, kdo bude Jeništovi krýt záda z postu místostarosty. V dobách, kdy VPM potřebovala k většině hlasy koaličních partnerů, tuhle roli plnil Karel Kroupa z KDU-ČSL. V zastupitelstvu je znovu, ale situace je jiná, než dříve. „O postu místostarosty je zatím předčasné mluvit,“ jednání ještě ani nezačala,“ dodal starosta.

Momentka z druhého dne komunálních a senátních voleb ve Vlašimi.
Ve Vlašimi chtějí stát pevně na zemi

Současný a také pravděpodobně budoucí starosta Votic, Jiří Slavík.Zdroj: archiv TOP 09Ve Voticích je favoritem na post starosty ten současný, Jiří Slavík. K tomu, aby ho zastupitelé potvrdili na postu, ale potřebuje vyjednat ještě podporu čtyř komunálních politiků. Dva by mohli dodat Nestraníci, dva ODS se současným místostarostou Janem Kučerou.

Pokud se to tak odehraje, pak vítěz votických voleb, Votičáci s podporou TOP 09 a STAN, vyšachují ANO s pěti mandáty.

Ilustrační foto
Votičáci k sobě shánějí čtyři zastupitele