Do Dolní komory Parlamentu ČR někdejší starostku Krhanic za ODS poslalo 14553 voličů. V roce 2013 ji volilo jen 4 641 voličů. Jermanová se ale stala po „přestupu“ ze Sněmovny na post hejtmanky kraje znovu poslankyní. Tentokrát s více než trojnásobně silnějším mandátem.

Dokonce tak silným, že mezi všemi více než 7500 uchazeči o místo ve Sněmovně jí patří osmé místo. „O obsazení vlády jsme se v hnutí ještě nebavili. Žádnou nabídku nemám a neočekávám ji. O post ve vládě sama od sebe usilovat nebudu, teď mám více než dost,“ uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová s tím, že o jejím dalším působení na hejtmanství nebo ve Sněmovně se rozhodně až po ustavující schůzi nového zákonodárného sboru.

Pracoviště na pražské Malé Straně naopak neuhájili zbylí dva benešovští poslanci. Práci ředitelky Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy Benešov, kterou v době „poslancování“ neopustila, se teď bude moci naplno věnovat Ivana Dobešová (ANO) z Votic. „Doufala jsem v podporu voličů, protože jsem ve Sněmovně odvedla kus práce v oblasti školství a migrace, ale ze čtrnáctého místa na středočeské kandidátce jsem moc šancí neměla,“ zhodnotila Dobešová.

Práci mimo Sněmovnu bude po dvou volebních obdobích mezi lety 2010 a 2017 zastávat i Václav Zemek (ČSSD) z Vlašimi. Před vstupem do vrcholné politiky působil jako vedoucí oddělení ochrany ovzduší na Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Středočeského kraje. A tam se také vrátí. „Je to vůle voličů, s tím se nic dělat nedá. Děkuji našim voličům,“ okomentoval výsledek hlasování třiačtyřicetiletý Václav Zemek.

Ilustrační foto.
Při střetu pěti aut na dálnici se zranilo dítě