V řadě z nich se už poněkolikáté od začátku školního roku objevily vši. Na jednu stranu věc, ve školních zařízeních úplně běžná, na druhou, kvůli četnosti výskytu tohoto parazita situace, která si žádá intenzivnější zájem. Například v krhanické základce řeší tento problém už popáté.

„Zatím celou situaci pouze pečlivě sledujeme. Ale pokud by to mělo pokračovat, nevylučuji, že přistoupíme k nějakému razantnímu řešení," uvedl ředitel ZŠ Krhanice Petr Stříbný, podle jehož slov nenasvědčuje nic tomu, že by zdrojem parazitů byl stále jeden a týž jedinec, nebo že by si je žáci mezi sebou prodávali.

Problém s názvem vši řeší i v Základní škole v Týnci nad Sázavou nebo třeba v Čechticích. Také tam se už několikrát stal tento parazit nevítaným hostem.

„Kolikrát jsme je tady od začátku školního roku měli, vám neřeknu. Ale určitě to nebylo jenom jednou. Možná třikrát," přiznala Radmila Písaříková, zástupkyně ředitelky týnecké ZŠ s tím, že nyní mají zrovna období, kdy nemusí takovouto nepříjemnost řešit.

Jakmile se ale v nějaké třídě vši objeví, okamžitě informují všechny rodiče nejen zprávou v žákovských knížkách, ale i na školním webu, kde se lze navíc dočíst, jak parazita účinně likvidovat.

Stejně jako v Krhanicích, ani v Týnci zatím nepřistoupili k tomu, že by děti musely mít lékařské potvrzení o tom, že nejsou nositeli vší.

V Čechticích je to ale jinak. Tam sice v současné době žáci základní školy vši nemají, nic méně kvůli tomu, že od září loňského roku tuto nepříjemnou situaci museli pedagogové řešit již mnohokrát, přistoupili k tomu, že děti musí mít od lékaře potvrzení, že už vši nemají.

„Došlo to tak daleko, že jsme museli ve škole udělat dezinsekci," zdůraznila vážnost problému ředitelka školy Lenka Proschková.

Vším se nevyhnula ani Základní škola Pražská ve Voticích. Také tam řeší výskyt tohoto parazita průběžně od začátku školního roku.

„Nyní o žádném případu nevím," uvedla ředitelka školy Zuzana Bukovská, která poznamenala, že častý výskyt vší ve školách je otázku už několika let.

Rozhodně se tedy prý nejedná o aktuální téma, kterému je podle slov její kolegyně třeba se mediálně věnovat.

„Kdyby byl výskyt vší skutečně tak enormní jistě by to řešila hygiena," dodala Zuzana Bukovská.

Základní škola Březinská ve Vlašimi byla jediná z oslovených škol, která nemusela v tomto školním roce zatím přítomnost vší řešit. Nic méně podle slov ředitelky Ilony Benešové toto téma na třídních schůzkách s rodiči dětí preventivně probírají, jelikož v letech minulých navštívil onen nevítaný host i jejich školu.

„Žádáme rodiče, aby nás v případě výskytu ihned informovali, že není zač se stydět," poznamenala Ilona Benešová.

„Vši, ať už v mateřských tak základních školách, to je problém, který je a asi vždycky bude. A za to, aby je děti neměly, nesou zodpovědnost pouze a jen jejich rodiče," zdůraznila Alena Šípková, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých benešovského pracoviště Krajské hygienické stanice s tím, že ani škola ani hygiena nemá právo dětem hlavy prohlížet. To smí dítěti pouze jeho zákonný zástupce nebo ošetřující lékař.

„My můžeme být pouze rádci. Je vžité, že stačí dítěti umýt dvakrát hlavu vhodným šamponem a vši jsou pryč. Ale to není pravda. Každou hnidu je třeba ručně z vlasů stáhnout," zdůraznila Alena Šípková a dodala, že živnou půdou pro tyto parazity jsou špinavé či nevětrané prostory nebo nemyté osoby.