„S touto akcí máme výborné zkušenosti už z loňska, kdy se nám sešlo na dvacet soutěžících. Letos už také evidujeme asi pět přihlášených a zájemci z řad veřejnosti se mohou ještě přihlásit do čtvrtka, a to buď mailem nebo telefonicky. My jim poskytneme další potřebné instrukce," uvedla koordinátorka expozice Včelí svět Jarmila Pavlicová s tím, že vyhodnocení soutěže o nejlepší recept, jehož výchozí surovinou je právě základní včelí produkt, bude neděle 7. prosince.

„Nejlepší recepty vyhodnotí odpoledne vybraná porota a výherci obdrží odměnu. Po vyhlášení mohou soutěžící i návštěvníci ochutnat všechny dobroty a vyměnit si případně i recepty u šálku čaje," dodala koordinátorka expozice, která se svěřila, že letošní návštěvnická sezona byla úspěšná.

V loňském roce navštívilo bývalou školu v Hulicích, která byla přestavěna na interaktivní expozici, celkem tři sta třicet lidí. Letos už počet návštěvníků přesáhl pětistovku.

Častými návštěvníky světa včel jsou vedle rodin také návštěvy školních tříd. Podle koordinátorky expozice je pro chod expozice zejména v době hromadných akcí závislá na práci dobrovolných spolupracovníků. V jednom člověku by podle ní bylo nemyslitelné takové akce zorganizovat.

Na závěr letošní sezony chystají ještě ve Včelím světě denní a večerní prohlídky.

„Budeme tady už mít nachystanou vánoční atmosféru, protože o půl páté odpoledne společně rozsvítíme vánoční strom. Návštěvníci si budou moci také zakoupit pro své nejbližší medové dárky," pozvala na sobotu 6. prosince Jarmila Pavlicová.

Interaktivní muzeum Včelí svět vznikalo tři roky a pro veřejnost se otevřelo na počátku prázdnin roku 2012. Expozice umístěná ve dvou podlažích bývalé školy je jediným obdobným projektem v České republice.

KAREL CHLUMEC