Hlavní důvod, proč tomu tak je, je jejich cena. A to i přes fakt, že biomléko, biozelenina, bioluštěniny či biomaso, mají přívlastek zdravé a tedy tolik potřebné pro růst a zdravý vývoj dítěte.

„Ne nenabízíme. Možná, někdy výjimečně nějakou biopotravinu koupíme, ale běžně z ní nevaříme,“ zněla odpověď Olgy Mendlové, ekonomky Základní školy Dolní Kralovice na otázku, zda připravují ve školní jídelně bioobědy.

Ani školní jídelna ZŠ Votice, kde dětem vaří obědy firma Eurest, nezařazuje biopotraviny do svého jídelníčku.

„Vařit obědy z bioproduktů není žádná levná záležitost,“ přiznala Lenka Barešová, vedoucí ŠJ ve Voticích s tím, že ani když dělali anketu, jestli by děti měly o tento druh potravin zájem, se nápad nesetkal z žádnou výraznou odezvou.

Podobně odpověděly i další tři vedoucí školních jídelen.

„My z bioproduktů nevaříme a ani jsem neslyšela, že by o to měl někdo z dětí nebo z řad jejich rodičů zájem,“ uvedla Růžena Janušová, vedoucí ŠJ vlašimské ZŠ Vorlina.

Nevyloučila, že ale nenastane doba, kdy se touto myšlenkou začnou nejen zaobírat, ale třeba dokonce začnou bioobědy svým strávníkům nabízet.

„Běžně z biopotravin nevaříme, protože je to pro školní jídelny finančně neúnosné. Máme tady ale několik žáčků s cukrovkou nebo s bezlepkovou dietu a pro ty z těchto produktů vaříme,“ řekla Hana Nováková, vedoucí ŠJ Základní školy Neveklov.

Na ceně jejich obědů se to ale prý nijak neodrazí. Podle slov Novákové je například biomouka mnohonásobně dražší než obyčejná, ale protože jí spotřebují jen minimum, není potřeba zvedat ceny jídel, která z nich připraví.

Posledním, kdo přiznal, že v jejich školní jídelně, v Chotýšanech biopotraviny děti neochutnají, byla její vedoucí Petra Jindrová.

„Přiznám se, že bioobědy nepodáváme. A proč? Finance. Ale když se o tom tak bavíme, určitě by nebylo špatné vyzkoušet třeba jednou v měsíci dětem biopotraviny nabídnout,“ uvedla Jindrová, která míní, že jedno jídlo v měsíci by se na ceně obědů nemuselo nijak výrazně odrazit.

Jedním, kdo se ale do projektu Ministerstva zemědělství Biopotraviny do škol zapojil je ŠJ MŠ v Týnci nad Sázavou. Ta dvakrát do měsíce vaří celodenní menu z biopotravin.

„Helena Znamenáčková, zástupkyně ředitelky školky je velký fanda do těchto potravin a ona nás na tuto myšlenku přivedla,“ vysvětlila Dagmar Bartůšková, vedoucí ŠJ. Podle jejích slov je také výrazným plusem to, že díky dotacím se cena za jídlo téměř v konečném součtu nepromítne.

Bioprodukty jsou fenoménem současné doby a řada velkých potravinových obchodů biopotraviny zařazuje do svého sortimentu. Přesto si je zatím kupuje jen malá část zákazníků.