Tak by se dal v kostce popsat vánočně laděný program, s kterým se v úterý 17. prosince od 19.30 představí v aule Gymnázia v Benešově Říčanský komorní orchestr pod taktovkou Pavla Chovance. Ten si navíc k hostování v letošním roce pozval dva opravdu vynikající sólisty.

„Jako první se v programu představí klarinetista Petr Sinkule, člen České filharmonie, který přednese za doprovodu orchestru Koncert Es dur pro klarinet, opus 36 Františka Kramáře," uvedla Iveta Sinkulová, ředitelka Základní umělecké školy Říčany s tím, že druhým sólistou, který v aule benešovského gymnázia vystoupí, bude skvělý violoncellista Petr Nouzovský. Pro vystoupení v Benešově si připravil Koncert C dur pro violoncello a orchestr, opus 27 Pavla Wranitzkého.

Další výjimečnost tohoto koncertu je v jeho zařazení do programového listu 5. ročníku festivalu Eduarda Nápravníka, který se koná na území celé České republiky od srpna 2013 do února 2014.

„Eduard Nápravník prožil většinu svého života v Rusku, kde si vytvořil mezi zdejší hudební elitou významné postavení. Bohužel v naší hudební literatuře se jeho skladby vyskytují velmi zřídka," poznamenala Iveta Sinkulová a dodala, že v Benešově zazní vedle skladeb Josefa Myslivečka, Františka Kramáře a Pavla Wranitzkého také skladba Eduarda Nápravníka Serenata, opus 16 Allegro vivace.