„Skončila nám smlouva o provozování MHD s ČSAD Benešov a již nebylo možné ji dále prodlužovat. Uzavřeli jsme proto smlouvu novou a domluvili se i na nákupu nových minibusů, které budou kapacitně lépe vyhovovat do městského prostředí,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Zahradníček.

V nové dohodě je zakotvena i jízda zdarma. Zatím na půl roku. Během té doby město vyzkouší provoz MHD s novými, menšími a obratnějšími autobusy. Tatáž vozidla totiž už nyní po Benešově na současných dvou linkách jezdí. Jedná se o zbrusu nové minibusy Iveco Rošero-P splňující nejpřísnější emisní normy Euro 6.

„Mají i skvělou výbavou, jako jsou klimatizace, dvojité bezpečnostní sklo, ABS, EBD a ASR,“ připomněl místostarosta Roman Tichovský s tím, že osm metrů dlouhé vozidlo pojme až 38 cestujících a v zadní části disponuje plošinou a prostorem pro invalidní vozík nebo kočárek.

Jeden z minibusů značky Iveco, které zajišťují Městskou hromadnou dopravu v Benešově.Zdroj: ICOM Transport Jihlava

Od nového školního pololetí, tedy února roku 2020, by měl jeden z minibusů zajíždět i Mariánovic. Od nového školního roku 2020/2021 pak přibude i linka mezi domy na Červených Vršcích. Jízdní řád by pak měl časově více navazovat na dálkové spoje.

Současný systém radnice za čas, díky vydávání jízdenek s vyznačeným nulovým jízdným, vyhodnotí. Podle provozně-ekonomických výsledků se pak politici rozhodnou, zda nulové jízdné ponechají, nebo se vrátí k placené MHD.

„Z pohledu nákladů na provoz autobusů není nulové jízdného pro město rozhodující. Za MHD platíme ČSAD kolem tří milionů korun a připlácení jízdného nemá na rozpočet vliv,“ dodal Roman Tichovský.

Práce na přivaděči k silnici I/3 od Mariánovic.
Cestáři už dokončují větev křižovatky k Mariánovicím
Votické nádraží u Beztahova.
Kdy se cestující zahřejí v čekárně, není jasné