V jeho velkém sále se totiž konala tradiční taneční soutěž nejlepších tanečních párů České republiky.

„Tohle je taneční liga juniorů a mládeže a odpoledne tady bude postupová soutěž párů hlavní kategorie třídy B a třídy A ve standardních a latinsko – amerických tancích," uvedl jeden z pořadatelů Karel Maršálek s tím, že vzhledem k tomu, že přijedou tanečníci i z ciziny, bude se jednat o mezinárodní klání.

„Kolikátý je tohle ročník? To jsme mě teď zaskočila," přiznal taneční mistr, ale vzápětí se rozpomenul.

„Osmý," odpověděl po poradě se svou kolegyní Zuzkou Karel Maršálek, který vysvětlil, jakým způsobem se taneční páry do soutěže, jejíž součástí byla i Cena Města Týnce nad Sázavou, dostaly.

„Taneční liga juniorů a mládeže je soutěž výběrového řízení, kterou ve spolupráci s městem Týnec nad Sázavou a zdejším společenským centrem už zmiňovaným osmým rokem pořádáme."

Na parketu tanečního sálu se v průběhu dne vystřídalo více než sto osmdesát tanečních párů a to nejen z celé České republiky, ale také ze Slovenska a dokonce jeden pár dorazil i ze sousedního Polska.

„Páry sem přijíždí průběžně, protože by se sem pochopitelně všechny najednou nevešly. Začali jsme v devět hodin ráno a konec je naplánovaný na sedmou hodinu večerní," poznamenal Maršálek.

Celou neděli hodnotilo umění všech zúčastněných tanečníků celkem jedenáct porotců. Jak uvedl Karel Maršálek, jejich počet je daný soutěžním řádem.

Minimální počet je pět, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o soutěže výběrového řízení, kdy komise rozhoduje, kam soutěžní klání zařadí, pořadatelé přizvali raději více rozhodčích a to ze všech koutů republiky.

„Porotcem může být trenér páru, který se soutěže účastní, ale nesmí být rodinným příslušníkem," zdůraznil hlavní pořadatel.

Jedenáctka hodnotitelů klasifikovala v první řadě, aby taneční pár tančil do hudby. Hned druhé kritérium bylo, že musí tančit v charakteru toho daného tance, další bylo dodržování tanečních linií, nášlapů, kroků, které jsou pevně stanovené, jak by měly být či průběh pohybu.

„Porotce nehledá chyby, ale jednotlivé dvojice vzájemně porovnává a vybírá ty lepší, které splňují již zmiňované atributy při jednotlivých tancích, kdy každý musí trvat minimálně devadesát sekund," vysvětlil Maršálek.

Soutěže se v neděli zúčastnil v kategorii mládeže například taneční pár předloňských a loňských mistrů České republiky v deseti tancích, ve standardních tancích nebo finálové páry z letošních mistrovství republiky. „Ta kvalita tanečníků je tady opravdu na hodně vysoké úrovni," dodal v neděli Karel Maršálek.