„Sportovní soutěže motivují klienty k překonání psychických bariér, které si každý nemocný velmi jasně uvědomuje. Klienti mají možnost zkusit si zcela neobvyklé disciplíny, které by si za normálních okolností neměl odvahu zkusit," uvedla hlavní organizátorka her, fyzioterapeutka Štěpánka Foxová a doplnila, že program her zahrnuje celou řadu disciplin.

Například týmová vodní klání, šachy, lukostřelbu či stolní tenis. Každý soutěží ve své kategorii sám za sebe, ale protože jsou všichni rozlosováni do týmů a výsledky mají bodová ohodnocení, přináší body i pro celý tým. Pacienti současní i bývalí tak budou opět rozděleni do čtyř barevných týmů. Po rozřazení podle druhu handicapu určí další rozdělení pacientů do modrého, zeleného červeného nebo žlutého družstva los a organizátoři také sledují předpovědi meteorologů, protože počasí hraje důležitou roli při zápolení handicapovaných.

V den zahájení her se utkaly týmy ve volejbalu sedících a stolního fotbalu. Dnešek patří počítačovým hrám a orientačnímu závodu. Zítřejší program si užijí střelci ze vzduchové pistole, hráči stolního tenisu a házenkáři na vozících. Programově nejbohatší bývá už tradičně pátek. V závěrečný den Kladrubských her poměří síly na hřišti pod ústavem lukostřelci, atleti, minigolfisté nebo slalomáři na vozících. Připraven je i bohatý doplňkový program, v němž nechybí taneční zábava, beseda, basketbalová exhibice, vystoupení skupiny Franťák Rock či závěreční ohňová show.

„Soutěžení v týmech se nám už osvědčilo, protože vzájemné hecování a fandění zlepšuje atmosféru. Lidé jsou v kolektivu více motivování, než když soutěží každý jen sám za sebe," dodala Štěpánka Foxová s tím, že hry mají vedle sportovního i společenský a terapeutický význam.

Karel Chlumec