Dřív, než začalo samotné ochutnávání a hodnocení kvality servírovaných anonymních vzorků, vyslechli si účastníci přednášku o pivu jako takovém v podání Martina Kulíška řečeného Kulda.

„Jsem domácí vařič, vařím si pivo sám, ale teď mám výluku,“ uvedl Kulda s tím, že o pivo se zajímá také proto, že vystudoval pražskou potravinářskou průmyslovku se zaměřením na kvasné technologie piva.

Spolek lízníků, organizátor akce, vznikl v roce 2010. O tři roky později už zájemci poprvé pivo v Mezihoří také ochutnávali.

„To ale bylo veřejné ochutnávání, jinak v rámci spolku máme stejnou akci každoročně,“ připomněl Martin Kulíšek.

V sobotu se přihlášeným na stole objevilo celkem dvanáct vzorků. Akce, na jejíž organizaci se podílelo čest čelenů spolku, měla za cíl zjistit, který ležák chutná nejlépe. Do Mezihoří přitom kvůli pivu nedorazili jen místní, nebo lidé z blízkého okolí. Jedním z hodnotících byl také lízník z Plzně, nebo z Domažlic či Prahy.

„Tak vysoký počet zúčastněných mě mile překvapil,“ zhodnotil Kulda, který by se zase chtěl vrátit k vaření piva, protože, jak přiznal, je to jeho vášeň.