Při stavbě tamní naučné stezky totiž radnice hodlá využít také sílu paží samotných rodičů dětí, které do mateřinky docházejí.

„Těžší práce bude provádět samozřejmě stavební firma," ujistila Vladimíra Viktorinová z odboru investic města.

Ony těžší stavební práce spočívají například ve vybudování chodníků, prvků pro posilování dětí a také terénních úprav, na něž je zapotřebí zemních strojů.

„Polovinu prací udělají rodiče, kteří jsou ochotní a mají na vzniku vzdělávací zahrady zájem," řekl místostarosta Benešova Roman Tichovský s tím, že projekt zahrnuje například také vznik broukovišť, tedy míst pro život hmyzu, který pak budou děti pozorovat bez nutnosti speciálních výletů do okolí města.

„Kvůli tomu tam budou větve a dřevo, které byste si na zahradu snad ani nedal," připomněl k tomu s úsměvem starosta Jaroslav Hlavnička.
Naučná stezka začne vznikat na začátku prázdnin a dokončena bude během nich. Radnice na realizaci vyhlásila výběrové řízení a předběžnou cenu 600 tisíc tím snížila až na 514 tisíc korun.

Na vznik naučné stezky použije mateřinka také dřevo akátů, které před časem z bezpečnostních důvodů nechalo porazit město Benešov u volejbalových kurtů nedaleko sokolovny. Než však stačila ředitelka MŠ Taťána Mastná kmeny z místa těžby přemístit do areálu U kohoutka Sedmipírka, odvezl většinu zloděj.

„Jsem hrozně rozzlobená, protože jsme tomu, abychom měli dřevo do školky, věnovali sobotní volno. Tvůrci projektu přijeli z dálky a ve finále to takhle dopadlo," zlobila se v březnu ředitelka MŠ.