Jaroslava Pokorná Jermanová je ale kromě neuvolněné zastupitelky města také místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zda by zvládala stoprocentně plnit s prací poslankyně i post šéfky Středočeského kraje, by bylo více než diskutabilní. Právě proto je Jaroslava Pokorná Jermanová už od doby, kdy se stala jedničkou kandidátky ANO odhodlaná, v případě, že se stane hejtmankou, rezignovat na poslanecký mandát.

Do podobné situace, i když nikoliv kvůli postu hejtmanky, by se mohla dostat i další zvolená za ANO, další poslankyně a také stále ředitelka benešovské střední školy, Ivana Dobešová (56) z Votic.

Společně s nimi se z místa v krajském zastupitelstvu těší i podnikatel Tomáš Beneš z Benešova (47).

Do vysokých pater kraje stoupá také místostarostka Pyšel Dana Drábová (55). „Jaderná baba," jak se představovala na bilboardech před volbami, je současně také šéfkou veledůležitého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Do krajského zastupitelstva pronikla z druhého místa kandidátky hnutí Starostové a nezávislí, které skončilo pouze za hnutím ministra financí. Žena z Pyšel přilákala 11 592 hlasů, což ji může předurčovat i na uvolněnou zastupitelku kraje. 

Také u Drábové bude jistě zajímavé sledovat, jak se zachová a zda se i u ní projeví nadpřirozená schopnost zvládat na plný úvazek více zaměstnání.

Krajským zastupitelem se stal také další člen STAN, starosta Sázavy, sedmapadesátiletý Petr Šibrava.


Do krajského zastupitelstva z třetí nejúspěšnější strany voleb, ČSSD, pronikl Zdeněk Seidl (66) z Vlašimi. I on má své vlastní, na politice nezávislé zaměstnání. Je lékařem a také vyučuje na vysoké škole.


Staronovým zastupitelem Středočeského kraje se tak stal pouze člen KSČM Ivan Cinka (59), novinář a také zastupitel Benešova. Na kraji v předešlých čtyřech letech pracoval jako místopředseda výborů pro dopravu a pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.


Svůj mandát ve středočeském zastupitelstvu neobhájila komunistka Marie Krejčová z Vlašimi. Kandidovala na devatenáctém místě volební listiny KSČM. Už jen někdejší zastupitelkou kraje je také Petra Šmejkalová z Divišova, která se jí v roce 2012 stala na kandidátce ČSSD. Také zastupitel Benešova, někdejší místostarosta města devětačtyřicetiletý Roman Tichovský (ODS), už do pražské Zborovské ulice na jednání, jako krajský zastupitel, jezdit nebude. Do voleb šel ze 14 místa.