Čtyř až šestipodlažní domy s celkovou kapacitou 630 bytů. K tomu ještě dalších šedesát rodinných domů.
Právě to byly pro běžného obyvatele Benešova asi nejzajímavější údaje regulačního plánu. Jeho zadání na svém pondělním podvečerním jednání 3. listopadu schválili zastupitelé.
Regulační plán je jakási kuchařka, podle níž se v lokalitě Táborských kasáren bude v nejbližších letech „vařit.“ Jak dlouho?
„Regulační plán má platnost kolem patnácti let, podobně jako územní plán,“ uvedl místostarosta Roman Tichovský s tím, že je samozřejmě možné v plánu leccos měnit. I to ale podléhá projednávání a schvalování zastupitelstvem. Procedura může trvat až dva roky.
V areálu kasáren, které Benešov získal bezúplatným převodem od Armády ČR, by ale měla vyrůst i mateřská a základní škola. Vyžití by nejen tamní i obyvatelé mohli najít ve sportovní hale. K dispozici jim budou i objekty se službami. Oddech by měl zajistit park. Také senioři by mohli najít v Táborských kasárnách útočiště v domě s pečovatelskou službou.
Zatím nevyřešenou otázkou je využití hlavní kasárenské budovy. Zájem o ni, pro muzeum, projevil už Středočeský kraj. Jenže to bylo ještě v době, kdy ve Zborovské vládla modrá barva. Po krajských volbách se kraj přebarvil na oranžovou, proto není ani to jisté.
„Pokud kraj nebude mít o budovu zájem, vidím její jediné možné využití pro základní devítiletou školu,“ je přesvědčený Tichovský.
I vytvoření regulačního plánu stojí peníze. Město na něj ale získalo dotaci ve výši 700 tisíc korun. Na každou část plánu tak z kasy vydá jen jednu čtvrtinu její ceny.
K zahájení jakýchkoliv prací v Táborských kasárnách je ale ještě poměrně daleko. To bude možné až po schválení územního plánu města.
„Schvalovat se bude až příští rok na podzim,“ dodal Roman Tichovský.