„Abychom byli úplně konkrétní, tak půjde o ulice Sokolská a Nádražní, tedy silnici od Poříčí nad Sázavou do Čerčan," uvedl starosta Čerčan Martin Richter, který zároveň vysvětlil, co obec k tomuto kroku vedlo.

Podle jeho slov se jedná o hlavní komunikaci přes Čerčany, která protíná prostor před vlakovým nádražím, prochází středem obce, pokračuje kolem základní školy až k hospici Dobré Pastýře, kde se stáčí na Vysokou Lhotu, odkud vyjíždí vozidla na hlavní tah na Prahu.

„Po této silnici jezdí veškerá osobní, ale i nákladní auta ze Soběhrd, Přestavlk u Čerčan a samozřejmě od nás, která míří na Prahu. Takže je tam skutečně velký pohyb vozidel a chodníky podél ní buď nejsou takové, jaké by měly být nebo schází úplně," poznamenal Martin Richter.

Kde například chodníky vůbec nejsou, je prostor před nádražím nebo na trase mezi základní školou a hospicem. Právě v místech, kde je velký pohyb nejen dětí, ale i dospělých. Starosta Čerčan proto věří, že bude moct tento problém začít řešit, co možná nejdřív.

„Doufám, že se stavebními pracemi budeme moct začít hned krátce po ukončení výběrového řízení. Snad do měsíce bychom tedy mohli výstavbu bezbariérových chodníků zahájit. Záleží také na počasí, které je letos skutečně nevyzpytatelné," poznamenal Martin Richter, jenž pevně věří, že v březnu, nejpozději dubnu se začnou některé chodníky rekonstruovat, jinde začnou vyrůstat zcela nové.

„V každém případě do podzimu by mělo být všechno hotové. Naším přáním je, aby mohli školáci vyrazit do nového školního roku už po nových chodnících," zdůraznil starosta obce.

Předpokládané náklady na realizaci projektu jsou více než čtyři miliony korun. Už teď je prý ale podle starosty Čerčan Martina Richtera jasné, že se obci podaří je výrazně snížit. O kolik ale zatím říci nemohl, jelikož výběrové řízení stále probíhá.

Výstavba bezbariérových chodníků není ale jediným projektem, který by chtěly Čerčany v tomto roce realizovat či jej alespoň zahájit. V plánu mají například nástavbu a stavební úpravy pavilonů základní školy. Zda se vize stane realitou, bude ovšem jasné až podle toho, jestli získá obec na zvelebení školy dotace, o které již zažádala.

„Jde o tak velké stavební úpravy, že z rozpočtu obce není možné je hradit. Musíme tedy počkat do jara, zda budeme mít štěstí a dotace získáme," dodal starosta Čerčan.