Projekt středočeská policie spustila letos v únoru v obci Karlštejn na Berounsku, další Pol pointy pak přibyly v Lysé nad Labem na Nymbursku a Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku.

„Pol point je videokonferenční systém, který umožňuje komunikaci občana s úřadem, konkrétně s Policií České republiky, aniž by vstoupil do budovy policie, přičemž může sdělit nebo získat informace, které jsou důležité pro trestní nebo jiné řízení,“ vysvětlila vedoucí oddělení tisku a prevence středočeské policie Vlasta Suchánková.

Pol Point. Nový projekt kontaktních míst Policie ČR představil středočeský policejní ředitel Václav Kučera.
Lidi policisté vyslýchají i doma. Prostřednictvím počítače

Oznamovatelé protiprávního jednání přitom nemusí cestovat až do místa, kde policejní služebna stále funguje. Na Pol pointu se spojí s policistou v operační místnosti a to kdykoliv během celého dne. Policista pak příjme oznámení a zadokumentuje ho.

„Virtuální způsob komunikace umožňuje přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a přijaté oznámení obratem postoupit příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření. Občan, který oznámení podává, nemusí nic podepisovat, protože průběh celého výslechu se nahrává a nahrávka se přikládá ke spisu,“ sdělila mluvčí.

Systém může občan využít k oznámení, ale nenahrazuje tísňovou linku 158.

Ilustrační snímek. Pes v útulku
Veterináři nabízejí pomoc s hledáním psů i majitelů