„Je to budova, která si rekonstrukci a modernizaci zaslouží nejvíce. Budova je stará více než třicet let, tedy absolutně mimo trendy. Její vybavení bylo za hranicí životnosti a neodpovídalo základním požadavkům dnešní doby,“ uvedl předseda představenstva Roman Mrva.

„Kraj významně přispěl na financování rekonstrukce dnes otevíraných oddělení. Je to jedna z našich největších letošních investic. Jednoznačně je naším cílem zlepšovat komfort pacientů i lékařů, a tím i kvalitu poskytované péče. Už nyní se ale pracuje na dalších projektech, a to nejen tady v Benešově, ale i v dalších oblastních nemocnicích,“ uvedl radní Středočeského kraje pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk.

Pavilon má nyní v přízemí nový moderní příjem, ambulance jsou přívětivější jak pro pacienty, tak pro přijíždějící vozy záchranné služby. Prostředí je klimatizované a příjemné a odpovídá svou velikostí spádu pacientů z Benešovska.

Rekonstrukce suterénu, kde je endoskopické centrum a přízemí s ambulancemi, začala už loni na podzim. Rekonstrukce ale pokračuje v dalších patrech, a to na neurologii, a dál se bude pracovat na oddělení interny. Vše by mělo být dokončeno v letošním roce.

V budově se provádí kompletní rekonstrukce vody, kanalizace, elektroinstalace, ústředního vytápění, rozvodů počítačové sítě a medicinálních plynů. Pokoje pro pacienty jsou navrženy  jako dvoulůžkové nebo jednolůžkové, s klimatizací a nově vybavené vlastním sociálním zařízením. To bylo totiž společné vždy pro celé patro.

„Interní oddělení je pro nás velmi důležité. Je to největší lůžkové oddělení u nás, má kolem sto lůžek. Pracovalo se a pracuje se za provozu, za což patří velký dík za trpělivost a pochopení nejen pacientům, ale i personálu nemocnice,“ upozornil technický ředitel Jan Kolbaba.

Celkové náklady na rekonstrukci interního pavilonu jsou kolem 70 milionů korun, z toho většinu pokryje dotace Středočeského kraje. „Jsme velmi rádi, že náš akcionář, Středočeský kraj, poskytne finance a pomůže nám zásadním způsobem vyřešit mnoho let přesouvaný problém velké vybydlenosti této budovy. Po kompletním dokončení budeme mít moderní centrum lékařské péče pro pacienty z celého našeho regionu,“ dodal Roman Mrva.

Rekonstrukce navazuje na již provedenou modernizaci dětského oddělení umístěného v pátém patře pavilonu. Ta se uskutečnila v roce 2017.

Petr Ballek, mluvčí nemocnice