Řeč je o Kondičním klubu Benešov, jenž nabízí celou řadu sportovního vyžití.

„Naše cvičení se zaměřuje především na seniorky, které mají dvě hodiny týdně. Dále máme cvičení pro mladší ženy a pak jednu hodinu týdně kondičního cvičení také pro mladší cvičenky," vysvětlila Věra Benešová, členka výkonného výboru Kondičního klubu Benešov a bývalá dlouholetá cvičitelka, která se po roce 1990 specializovala na zdravotní cvičení seniorů v bazénu. To patřilo k velmi vyhledávanému zdroji pohybu, a přestože o cvičení ve vodě byl i po rekonstrukci benešovského krytého bazénu velký zájem a měl pro seniory význam, musela s ním Věra Benešová skončit.

Rada města nevyšla vstříc klubu v jeho požadavcích, a přestože doložil, že je v podstatě jediným, který se věnuje seniorům, už se mu nepovedlo se do bazénu vrátit.

„Je pravda, že nám pan místostarosta nabízel jednu dráhu zadarmo, ale to pro naše cvičení nebylo vhodné. Zaprvé výška hladiny bazénu se pohybuje od šedesáti do sto šedesáti centimetrů a cvičenky musí cvičit s oporou. Takže dvě třetiny by jich nedosáhlo na dno a automaticky by se tedy topily. Navíc je tam velký hluk a já jsem celou dobu potřebovala ženy instruovat, co a jak mají cvičit a to by nešlo," postěžovala si Věra Benešová.

Kondiční klub, který registruje něco okolo 250 členů, se nevěnuje pouze seniorům. Odbor sportu pro všechny nabízí cvičení mladší generaci v tělocvičně a rekreační sporty. Ty zahrnují volejbalovou přípravku mládeže a oddíl dospělých, což jsou neregistrovaní volejbalisté zúčastňující se okresních přeborů a pohárů právě pro neregistrované hráče.

„Do loňského roku jsme měli i nejmladší žactvo. Bohužel v říjnu 2012 cvičení pro nezájem z řad rodičů skončilo. Stejně tak jako oddíl rodičů a dětí. V okamžiku, kdy vznikla nejrůznější mateřská centra, maminky začaly chodit tam. Logicky daly přednost cvičení v dopoledních hodinách než třeba až od páté hodiny večerní," pokračovala dlouholetá cvičitelka.

Do klubu se může přihlásit kdokoliv. Ale takřka ve sto procentech se jedná o ženy. Muži o džezgymnastiku nebo aerobik nemají zájem. I když prý byly doby, kdy muži na cvičení tohoto charakteru také chodili. Věra Benešová má zkušenost, že mezi padesátku žen zavítá jeden muž jen velice těžko. Jiné je to u volejbalu. Tam je ale zase omezený počet sportovců.

„V oddíle je registrovaných asi pětadvacet volejbalistů, a protože máme jeden a půl hodiny týdně, tak už se tam víc lidí nevejde," vysvětlila členka výkonného výboru benešovského kondičního klubu, který dělá i různé akce pro veřejnost. Na ty ale podle slov Věry Benešové moc lidí nechodí. Většinou jen cvičenky a tak jedna rodina z venku.

„S aktivitami pro benešovskou veřejnost nemáme dobré zkušenosti. Všude jinde to funguje a Benešov jako by byl zakletý," nechápe bývalá cvičitelka.

Když přijde nová cvičenka, má první hodinu zcela zdarma. V případě, že se jí cvičení líbí, zaplatí buď roční členský příspěvek, který činí pro dospělé pět set a pro děti tři sta korun nebo platí každou hodinu zvlášť. Padesát korun.

Kondiční klub Benešov naplánoval od 30. září do 4. října Den otevřených dveří. V tu dobu se mohou zájemci seznámit, co všechno cvičitelky a trenérky nabízí zcela bezplatně. Navíc v týdnu od 7. do 13. října se zapojí do celoevropské akce Move week neboli týden v pohybu, kterou zaštituje dánská sportovní organizace.

„Tak uvidíme, kolik přijde lidí. Jedná se už o druhý ročník a loni se ho v Benešově účastnilo, včetně pořadatelů asi třicet lidí. Většinou se jednalo opět pouze o naše cvičenky," dodala závěrem Věra Benešová.