Právě těmito slovy v únoru 1999 komentoval otázky Benešovského deníku, směřující k výstavbě městské sportovní haly, tehdejší místostarosta Jiří Jandač.

Od té doby se ve městě u Konopiště hodně změnilo. Kromě vedení města také názory na vznik sportovní víceúčelové haly. O ní se totiž po mnoha letech znovu začíná mluvit.

Ryzí městská hala měla prapůvodně podle tehdejších lídrů radnice starosty Mojmíra Chromého a místostarosty Jiřího Jandače vyrůst na neudržovaném prostoru plného kaluží mezi školní jídelnou a ZŠ v Jiráskově ulici. Nestalo se tak, i když hala za 40 milionů tam nakonec vyrostla. Jenže se jedná „jen“ o lepší tělocvičnu, bez hlediště.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Osadu Strženec blokoval strom

Skutečnou halu Benešov dosud nemá, i když její úlohu alespoň částečně supluje tělocvična při ZŠ Dukelská. Vedení města o přestavbě, při níž vznikne také prostor pro diváky, začalo uvažovat už v roce 2002. Za dva roky bylo nákladem 35 milionů korun hotovo. „Je to super hala, krásná," rozplýval se tehdy prezident BC Benešov Ladislav Klavrza a připomněl, že se basketbalistům splnil sen trvajícím pět let.

O plnohodnotné víceúčelové městské hala pro sportovce či kulturní akce, s odpovídajícím hledištěm a zázemím, se pak už tak často nehovořilo. Později radnice vedená Jaroslavem Hlavničkou uvažovala o stavbě haly v prostoru Táborských kasáren. A toho se nynější opozice drží dodnes.

Jenže současné vedení města využití prostoru kasáren vidí jinak. Pozemky nabízí developerům pro Nové město a také provozovatelům zábavního rodinného parku. „Hala je ale skutečně potřeba jako sůl,“ přiznal místostarosta Benešova Jiří Švadlena při poslední schůzi zastupitelstva při otázce opozičního zastupitele Zdeňka Zahradníčka.

V celokrajském kole Ekologické olympiády vyhráli benešovští gymnazisté.
Gymnazisté z Benešova vyhráli ekologickou soutěž

Jako místo, kde by mohl objekt vzniknout, označil Jiří Švadlena prostor zdevastovaných antukových volejbalových kurtů mezi sokolovnou a Základní školou v Dukelské ulici.

Podle Zdeňka Zahradníčka je ale tamní prostor pro plnohodnotnou, důstojnou, nikoliv ale megalomanskou městskou halu, nedostatečný.  „Záměr města jsme konzultovali s kolegy z Volby pro město a došli k závěru, že prostor je to skutečně malý. Pokud by se podařilo kurty od Sokola vykoupit, určitě by je bylo možné využít třeba pro sousední základní školu,“ míní politik s tím, že nejlepší místo pro halu je to v někdejších Táborských kasárnách.

Současný nápad vedení města je jen nástřelem a naráží i na majetkové poměry. Volejbalové kurty patří Tělocvičné jednotě Sokol Benešov. A také přilehlé, případně využitelné pozemky a objekty, nejsou ve vlastnictví města, ale drží je dalších sedm soukromých majitelů. Pokud by nápad město nakonec dotáhlo až k realizaci, pak by jen zhruba 70 metrů od sebe stály hned dvě sportovní haly.

Kladrubský rehabilitační ústav slavil sedmdesát let za účasti mnoha příznivců.
OBRAZEM: Rehabilitační ústav Kladruby slavil sedmdesát let

Porovnání prostorových poměrů už existující haly v Mladé Boleslavi a uvažované v Benešově

MB (skutečnost)
Půdorys
60 x 50 metrů
Hala se zázemím – 3234 m2
Okolí haly včetně parkoviště – 2761 m2

BN (úvaha)
Půdorys možného umístění
63 x 40 metrů
Prostor pro halu (kurty)
2171 m2 (vlastník TJ Sokol Benešov)
Prostor pro parkoviště
2500 m2 (vlastník TJ Sokol Benešov)
Případná ostatní plocha v okolí
2570 m2 (7 vlastníků)

Silný vítr zaměstnal středočeské hasiče.
Silný vítr zaměstnal hasiče i energetiky, nejvíc výjezdů bylo na Příbramsku