„Cílem je zpřístupnit bezplatné testování na infekci HIV a žloutenku typu B a C, případně syfilis a tím předejít pozdnímu odhalení infekce,“ připomněla sociální pracovnice Kateřina Altová z Oddělení sociálních služeb MěÚ Benešov s tím, že zastřešující organizací kampaně je Státní zdravotní ústav.

Letos se koná už sedmý ročník a zapojí se do něj v celé republice nejen státní, soukromé i neziskové organizace nabízející testování na infekci HIV, ale také vybraná pracoviště zabývající se žloutenkou a příjicí.

Evropský testovací týden podle Kateřiny Altové nabízí ideální příležitost, jak odhalit počátky HIV. To je podstatné pro její léčbu a zajištění dalšího kvalitního života. „Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu. Tím se také předchází se nežádoucím komplikacím,“ připomněla odbornice.

Ilustrační foto.
Z chřipky a jejích následků mají strach hlavně senioři

Evropský testovací týden bude probíhat od pátku 22. do 29. listopadu a v neděli 1. prosince na něj naváže Světový den boje proti AIDS.

V Benešově se akce uskuteční v objektu Krajské hygienické stanice v Černoleské ulici 2053 ve středu 27. listopadu od 8 do 17 hodin. „Zájemci o testování nemusí být na lačno,“ upozornila pracovnice benešovského pracoviště Zdravotního ústavu.

Akce Studna naděje v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Dětští pacienti dostávají dárky už nyní